Sastojci:
- 250 g gambera
- 200 g rižinih rezanaca
- 2 mrkve
- 1 glavica crvenog luka
- 3 režnja češnjaka
- 1 manja tikvica
- Đumbir
- Kikiriki u ljusci
- 50 ml sezamovog ulja
- 2 žlice aceto balsamica
- 3-5 žlica šećera
- 3 žlice umaka od rajčice
- 100 ml pilećeg temeljca
Barbara Črgar
Priprema:
Gambere pržite na zagrijanom sezamovom ulju u wok tavi otprilike 10-tak minuta. Za to vrijeme ogulite i narežite na tanke trakice mrkvu, luk, tikvice i đumbir. Đumbira dodajte prema vlastitom ukusu, ukoliko volite jači okus dodajte više đumbira. Gambere izvadite sa strane i na ulje dodajte sitno nasjeckan češnjak. Kada osjetite miris češnjaka dodajte ostalo povrće i promiješajte.
U zdjelici pripremite umak od aceta balsamica sa šećerom, umakom od rajčice i pilećim temeljcem. Umjesto ovog umaka možete korisiti kupljeni soja umak. Povrće kratko prepržite, te dodajte pripremljeni umak. Zatim dodajte gambere i pustite da se umak reducira oko 5 minuta. Rižine rezance kuhate 3 minute u kipućoj vodi, isperite i dodajte u wok. Kikiriki ogulite i kratko prepržite na tavici. Servirajte tako da rižine rezance s povrćem i gamberima posipate sa krupno izmrvljenim kikikijem.
Još zanimljivih slanih i slatkih delicija pronađite na gastroblogu Foodiona ili Facebook stranici.