Majka troje djece, Kelsey Shaw (30), uvijek u smoćnici ima domaće konzervirano povrće, dosta riže i tjestenine i puno unaprijed pripremljenih obroka, začinskog bilja, riže i tjestenine. Počela je spremati hranu kad se obitelj preselila u Crown Point, u američkoj državi Indiana, u rujnu 2017. godine, gdje imaju farmu od pet hektara, ispričala je za australski portal news.com.
POGLEDAJTE VIDEO: Evo koje sve namirnice možete zamrznuti
Kaže da joj treba oko tri mjeseca da pohrani sve što želi sačuvati te da tako ima hrane kojom može prehraniti svoju obitelj punih 8 mjeseci.
- Kad smo se preselili na farmu, htjeli smo živjeti sporijim načinom života i htjeli smo znati što jedemo i odakle to dolazi. Sama sam učila kako čuvati hranu i naučila mnoge trikove, poput pravljenja želea od klipa kukuruza, koji ima okus meda - priča Kelsey, koja sada ima 426 gotovih obroka spremnih za zimu.
@fiveacrefarm Before you say “never show your stash”… dont. i share what i want you to see 😁 going strong with #winterawarenessmonth Ive been in the kitchen nonstop! #canning #homecanner #foodpreservation #homestead #homesteader #growyourownfood #farmersmarket#pressurecanning #stockyourshelves #prepper #gardentok #buylocal #oldsoul #dehydratedfood #foodprep #pantrytour @ ♬ Up and Away (v2) - GHOSTLAND
- Sve to doista dugo traje. U vrtu provodim najmanje dva sata dnevno, a onda proces konzerviranja namirnica može trajati danima jer se stvarima vraćam u fazama. No, sad imam zalihe za otprilike dva obroka dnevno od listopada do svibnja. To mi je pomoglo tijekom pandemije, jer nismo morali paničariti da ćemo ostati bez hrane dok smo bili u lock-downu – kaže.
Obitelj tijekom ljetnih mjeseci jede svježu hranu sa svoje farme, svježe voće i povrće, te ima kokoši i koze koje daju mlijeko, a kasnije ih i jedu. Osim što tako znaju da jedu hranu koju su sami uzgojili, dakle bez aditiva, na taj način Kelsey ne mora brinuti oko kuhanja u dane kad ima drugih obaveza.
Da bi uvijek imala sve spremno za obrok, ima i zalihu hrane koju ne uzgajaju, primjerice tjestenine i riže. Naime, udaljeni su oko 40 minuta vožnje od supermarketa, pa i na taj način štedi vrijeme, jer ovako tek svaka dva tjedna mora u kupovinu.
@fiveacrefarm Replying to @Kelly Neely #homestead #homesteader #canner #homecanning #growyourownfood #dehydratedfood #preptok #prepper #gardener #gardentok #cannersoftiktok #stockyourshelves #foodsecurity #pressurecanning #waterbathcanning #farmtok #shtfprepper #faq #fyp ♬ original sound - Five Acre Farm
- Pokušavam iskoristiti svaki dio hrane koji je moguće. Tako rajčice čuvam na nekoliko različitih načina – kaže. Dehidrira ih, pa pravi prah koji se može dodavati jelima, a u smočnici ima gotov umak od rajčice te nasjeckane rajčice u konzervi.
Kako je to puno hrane, Kelsey povremeno obavlja i inventuru, kako bi znala s čime raspolaže i pregledala je li se nešto pokvarilo.
POGLEDAJTE VIDEO: Evo kako je Kelsey organizirala smočnicu
- Za to je potrebno puno vremena, pa se često fokusiram na jednu stvar. Dakle, jednog dana ću pobrati sve paprike i sačuvati ih. Sljedeći dan ću to napraviti s rajčicama i tako dalje – pojašnjava. Dodaje kako se cijela obitelj trudi da budu zero waste, tako da se ostaci hrane daju kokošima ili se koriste u pripremi obroka za smočnicu.
POGLEDAJTE VIDEO: U KUĆI POZNATE INFLUENCERICE SLAVICE DE JONG