To je to što me zanima!

Volite voziti auto u japankama ili bosi? Evo gdje je to kažnjivo

Europski autoklubovi napravili su istraživanje o kažnjivosti vožnje u otvorenim cipelama, ali i upozorili na rizik da se pedala zaglavi između cipele i stopala tijekom vožnje
Vidi originalni članak

U ljetnim mjesecima izuvamo se iz debelih čizama i tenisica te nosimo sandale i natikače, ali što je s vožnjom auta u takvoj obući?

Mnogi sjedaju u automobil i voze bosonogi, ali to nije sigurno ponašanje u prometu. Kod otvorenih cipela kao što su japanke, papuče ili sandale postoji opasnost da se pedala zaglavi između cipele i stopala, kažu iz HAK-a te navode istraživanje Europskih autoklubova o prometnim pravilima europskih država te vodi li se to kao kažnjivo djelo.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

U Belgiji, Bosni i Hercegovini, Danskoj, Finskoj, Luksemburgu to nije regulirano zakonom, tako da sve je dopušteno.

U Češkoj vozači gospodarskih vozila moraju nositi cipele, a osobna vozila nisu regulirana. U Italiji, Mađarskoj, Nizozemskoj, Austriji i Velikoj Britaniji vas neće kazniti, ali u slučaju prometne nesreće možete biti proglašeni odgovornim jer niste nosili adekvatnu obuću.

U Sloveniji ćete dobiti upozorenje, a u Španjolskoj kaznu od 80 eura. U Njemačkoj kažnjavanje nije definirano, ali vozač mora osigurati sigurno upravljanje vozilom, što se može protumačiti kao upozorenje za otvorenu obuću. Najvjerojatnije ćete izgubiti dio prava osiguranja u slučaju nesreće, piše HAK.

ZAGREBAČKIM ULICAMA Nevjerojatne snimke ZET-ovaca: Pogledajte što ovi ljudi rade! 'Hitno im oduzmite vozačke'

U Hrvatskoj također nema definirane zabrane, ali vozači se mole za odgovornost i opreznost. Vrijeme reakcije za kočenje je puno sporije u japankama, kao i sila kočenja, a to je iznimno bitno u prometu. 

Idi na 24sata

Komentari 4

  • atol 02.07.2024.

    Samo u patikama. 👟👟

  • AfroditaDiana 02.07.2024.

    Ne vozim auto kad imam japanke. :o

  • nikolina26 01.07.2024.

    moguli gol voziti auto to mi je napeto

Komentiraj...
Vidi sve komentare