Uz stres, šoping, alkohol te gomile slatke i masne hrane tijekom blagdana ostavljaju posljedice na formu, ali i raspoloženje, kaže dr. Mehmet Oz, čest Oprahin gost. Mali i praktični trikovi djeluju protiv umora i bezvoljnosti, a kako bi blagdansko vrijeme prošlo bez loših posljedica, ne morate se odricati omiljenih specijaliteta. Samo pažljivo dozirajte šećer i mast koji osim što debljaju, opterećuju probavu i otežavaju san. Birajte namirnice koje popravljaju raspoloženje poput čilija i kakaa, a protiv mamurluka se oboružajte “bakinim specijalitetima” poput juhe od rajčice ili piletine. Šaka oraha ili maslina prije odlaska na zabavu povećat će otpornost na alkohol.
>>Kremasti kolači s margarinom ubojice su dobre linije, pa se bolje zasladiti suhim voćem, orasima, lješnjacima ili bademima. Orašasti plodovi smanjuju apetit, objašnjava Sandra Marić, a želju za slatkišima utažit će i nekoliko kockica crne čokolade s visokim postotkom kakaa.
>>Gazirani sokovi sadrže skrivene šećere. Budući da provociraju inzulin, potiču glad, objašnjava Sandra Marić. Jednako djeluje i pivo, koje potiče dehidraciju i želju za jelom. Bolje je odabrati čašu do dvije crnog vina, mineralnu vodu koja obiluje magnezijem ili svježe cijeđene sokove te juice.
>>Tuna je odlična za srce i krvne žile, ali i podiže raspoloženje, savjetuje nutricionistkinja Sandra Marić, a razveselit će i piletina, orašasti plodovi, suho voće i kokos kojim se posipaju čokoladni kolači ili musli za doručak. Kava i alkohol će dignuti energiju, ali je i vrlo brzo spustiti.