Jaje na oko
U tavu stavite žlicu ulja i pustite da se zagrije. Nakon toga razbite jaje i istresite ga na ugrijano ulje te posolite. Pecite na umjerenoj vatri da se bjelanjak lagano stisne, a ne nastanu tamni rubovi. Nagnite tavu i sa žličicom prelijevajte ulje po ostatku jajeta kako bi se ispeklo.
Kuhana jaja
Za meko kuhana jaja potrebno je četiri do pet minuta kuhanja, a za tvrdo 10 do 15 minuta. Ako jaja kuhate od šest do devet minuta, bjelanjak će biti čvrst, a žumanjak kremast u sredini te čvrst na rubovima. Prije kuhanja jaja, ljusku treba probušiti iglom kako ne bi popucala, a nakon kuhanja preporučuje se jaja isprati hladnom vodom kako bi ih lakše ogulili.
Kajgana
U posudu stavite tri jaja, razmutite ih i dodajte dvije žlice mlijeka ili vrhnja. Smjesu po želji možete posoliti i popapriti. Na prethodno ugrijano ulje ulijte mješavinu i miješajte. Pržite na laganoj vatri dok smjesa ne postane kremasta. Ako se kajgana predugo peče, previše će se stvrdnuti.
Poširana jaja
U lonac dodajte vodu i dvije žlice octa te lagano zagrijte. Nakon toga razbijte jaje u posudicu i lagano ulijete u lonac. Kuhajte tri do četiri minute, izvadite iz lonca i stavite u mlačnu vodu. Po želji možete odrezati neravne rubove i potom zagrijte jaja u vrućoj, blago posoljenoj vodi.
Jaja trebaju biti dobro ohlađena prije kuhanja, a zakiseljenu vodu ne treba soliti jer će se bjelanjak i žumanjak odvojiti.
Brzo guljenje jaja
Najlakši način guljenja kuhanih jaja jest da ih najprije stavite u hladnu vodu, a potom stavite na stol i lagano pritisnite dok ljuska ne pukne i potom zarolate po površini. Voda će pomoći da se ljuska lakše odvoji od bjelanjka. Osim ovog, jaja možete oguliti i na drugi način, tako da razbijte ljusku na vrhu i dnu jajeta, skinite ljusku na istom mjestu te snažno puhnite.