U talijanskoj kuhinji postoji stotine lijepo izrađenih oblika tjestenine, a kako bi stvorili vrhunsko jelo potrebno je znati koja vrsta tjestenina najbolje ide uz određeni umak. No iako pravi oblik tjestenine može napraviti dobar umak još boljim, pogrešan oblik može uništiti obrok. Talijanski stručnjak za hranu, Guido Pedrelli, osnivač Nonna Box-a, dao je svoj stručni savjet za najbolje kombinacije umaka i tjestenine koje možete isprobati kod kuće.
POGLEDAJTE VIDEO:
1. Špageti
Najbolje idu uz: Umak od rajčice, bolonjez ili bez umaka
Špageti su međunarodno jelo sreće koje svi vole. Njih je najbolje poslužiti s laganim umakom od rajčice ili bez umaka - samo sa malo naribanog sira i s paprom.
Špageti s cjelovitim zrnom zbog svoje teksture dobro se slažu s malo 'težim' umacima, dok se tanji špageti mogu raspasti ako se prekuhaju, stoga kod posluživanja ne smijete zaboraviti na maslinovo ulje.
Tradicionalni bolognese uvijek je pobjednik sa špagetima, jer se bogati umak od rajčice dobro uklapa pa je sve puno okusa.
Kad se pitate koliko umaka dodati u tjesteninu, bitno je da se tjestenina 'natopi' u umaku, ne previše, a ni premalo.
2. Penne
Najbolje ide s gušćim, težim i umacima s komadićima mesa ili nečeg sličnog.
Penne rigate ima rebrastu površinu dok je penne lisce glatka, ali unatoč njihovim razlikama u teksturi, trebali biste se odlučiti za gušće bazne umake s puno sastojaka, kako bi se 'zalijepili' za tjesteninu.
Penne je također sjajan i sa bolonjezom, a ovu tjesteninu još možete koristiti i s umacima od mesa ili od sira, primjerice 4 vrste sira umak ili slično.
Uz to, ova vrsta tjestenina može se i zapeći pa možete napraviti sjajnu zapečenu tjesteninu sa sirom.
3. Farfalle
Najbolje pašu uz lagane umake s kremastom podlogom i svježe povrće.
One se izrezuje na kvadrate, a zatim ih se 'stisne' u sredini kako bi se dobio karakteristični oblik leptir kravate.
Ova vrsta tjestenina super je za blage umake, što znači da joj možete dodati vrhnje za kuhanje sa začinima ili sa sezonskim povrćem i maslinovim uljem.
Teški umaci mogli bi ovakvu vrstu tjestenine preopteretiti pa okus i ne bi bio nešto najbolji. Kremaste osnove djeluju bolje od rajčice, jer je tjestenina bez težine.
4. Tagliatelle (široki rezanci)
Najbolje idu uz ukusan umak s mesom, odnosno ovakvoj vrsti tjestenine pristaju bogati i teški umaci
Umaci s komadićima mesa, bolonjez, čak i umaci s kremastom podlogom, ali s nekim dodatkom savršeno će pristajati uz zelene široke rezance. Ova tjestenina savršeno će se uklopiti i sa pestom.
No zašto se spaja s bogatim i teškim umacima? Zato jer široki rezanci skupljaju i upijaju okus bez da postanu previše ljepljivi.
Ova je tjestenina vrlo svestrana i dobro se slaže s većinom umaka, ali samo pripazite da ste je skuhali do savršenog zalogaja, tako da tjestenina djeluje zajedno s umakom.
5. Fusilli
Najbolje se slaže s pesto umakom
Ove tjestenine imaju 'kovrčavi oblik'. Najbolje su kada se upare s malo težim umacima koji se 'zarobe' u ovakvoj tjestenini. Savršeni umak je pesto, umak od rajčice s dodatkom povrća ili čak bolonjez.