Ječam
Omjer: Na 1 čašu ječma, stavlja se tri čaše vode.
Način kuhanja: Ječam staviti u hladnu vodu i zakuhati. Poklopiti poklopcem i smanjiti vatru.
Vrijeme kuhanja: Kuhati 30 do 45 minuta na laganoj vatri.
Smeđa riža
Omjer: Na 1 čašu riže idu 2 čaše vode.
Način kuhanja: Riža se stavlja u hladnu vodu te se zagrijava do ključanja. Poklopi se poklopcem i smanjuje vatra.
Vrijeme kuhanja: Kuha se 30 minuta, te ju je nakon završetka dobro ostaviti još 15-ak minuta u vrućoj vodi.
Proso
Omjer: na 1 čašu prosa ide 2 čaše vode.
Način kuhanja: Proso prvo treba isprati, te ga popržiti u loncu dok ne zamiriše. Dodajte kipuću vodu, poklopiti poklopcem, smanjiti vatru i pustiti da se kuha.
Vrijeme kuhanja: Na laganoj vatri 20 minuta.
Zob
Omjer: 1 čaša zobi na 2 čaše vode.
Način kuhanja: Staviti u hladnu vodu te zakuhati. pokriti poklopcem, smanjiti vatru i stalno miješati.
Vrijeme kuhanja: Kuha se 20 minuta.
Kvinoja
Omjer: 1 čaša na 2 čaše vode.
Način kuhanja: Prvo kvinoju treba isprati pod mlakom vodom, te popržiti na malo ulja. Dodati kipuću vodu, pokriti poklopcem i smanjit vatru, piše portal the Awsome Daily.
Vrijeme kuhanja: 20 minuta.
Bijela riža
Omjer: 1 čaša riže na 2 čaše vode.
Način kuhanja: Riža se stavlja u kipuću vodu, treba se smanjiti vatra i poklopiti lonac te ostaviti da lagano krčka. Potom se ostavlja u vrućoj vodi.
Vrijeme kuhanja: Kuha se 15 minuta, a potom još 5 minuta treba odstajati u vrućoj vodi.
Divlja riža
Omjer: 1 čaša riže na 4 čaše vode.
Način kuhanja: Stavlja se u mlaku vodu i zakuhava dok ne počne kipjeti. Potom je potrebno smanjiti vatru i poklopiti poklopcem dok se riža ne rastvori. Odmah nakon završetka kuhanja je potrebno iscijediti rižu.
Vrijeme kuhanja: 45 do 60 minuta.