Više od tri čaše voćnog soka na dan povećavaju rizik od nekoliko vrsta karcinoma, otkriva dvogodišnja australska studija o djelotvornosti voća, povrća i sokova u sprečavanju raka debelog crijeva provedena na 2200 ispitanika. Voćni sok sadrži mnogo šećera i zapravo povećava rizik od određenih vrsta karcinoma, umjesto da ih sprečava, tvrde znanstvenici. U procesu obrade soka mnogi sastojci voća se izgube, a koji štite od tumora poput vlakana, vitamina C i antioksidansa.
Zdravije je jesti šljive i drugo sušeno voće, jer čak i svježe istisnuti sok sadrži pet žličica šećera po čaši, tvrde znanstvenici Sveučilišta Bangor Walles.
- Prehrana bogata voćem i povrćem može smanjiti rizik od raznih vrsta karcinoma zato jer je i voće i povrće dobar izvor vlakana - ističe Nell Barrie iz britanskog Centra za istraživanje raka.