Deserti u čašicama su jako popularni, najviše stoga što ne zahtijevaju pečenje, ali i zbog zanimljivog šarenog izgleda. Donosimo četiri recepta ta deserte u čašicama koji će se svima svidjeti
Vidi originalni članak
Voće s čokoladnim keksima
Sastojci:
- 4 žumanjka
- 4 žlice šećera
- 2 nektarine
- 4 žlice neslanoga kremastog sira
- 250 g malina
- 100 g šećera u prahu
- listić želatine
- 150 g čokoladnih keksa
- listići metvice za ukrašavanje
Priprema:
- Nektarine ogulite i usitnite štapnim mikserom ili u blenderu.
- Protisnite kroz sito kašu i sok ocijedite u čašu.
- Pjenasto umutite žumanjke sa šećerom u svijetlu smjesu.
- Kuhajte na pari, stalno miješajući metlicom uz dodavanje malo ocijeđena soka od nektarine.
- Kremu kuhajte dok se ne zgusne. Maknite je s vatre i, kad se ohladi, dodajte sir te pire od nektarine.
- Miksajte dok krema ne postane pjenasta.
- Izmiksajte maline sa šećerom i ostavite ih sa strane.
- Želatinu namočite, otopite i polako u nju dodajte smjesu od malina i šećera.
- Kekse izmrvite.
- Pripremite desertne čaše pa u njih rasporedite u slojevima obje kreme, kekse te ukrasite listićima metvice.
Krema sa sirom i borovnicama
Sastojci:
- 300 g kremastog svježeg sira
- 50 g kiselog vrhnja
- 2 lista želatine
- 2 bjelanjka
- 120 g šećera
- krema od limuna
- 125 ml mlijeka
- 2 žumanjka
- 100 g šećera
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
- 2 listića želatine
- 3 dl slatkog vrhnja
- 165 ml limunova soka
- 100 g borovnica za ukrašavanje
Priprema:
- Izmiksajte sir s vrhnjem. Istucite snijeg od bjelanjaka do 2/3 čvrstoće.
- Kuhajte šećer i 2 i 1/2 dl vode dok ne dobijete sirup.
- Dodajte namočenu želatinu.
- Ulijevajte smjesu u snijeg.
- Miksajte dok se ne ohladi pa dodajte smjesu od sira i vrhnja.
- Posudu s debljim dnom navlažite vodom. Stavite mlijeko i vaniliju te zakuhajte.
- Pjenjačom umutite žumanjke i šećer. Dodajte miješajući trećinu mlijeka, a zatim ostatak.
- Miješajte kremu na laganoj vatri drvenom kuhačom oko pet minuta. Maknite je s vatre.
- Namočite želatinu pa je rastopite u kremi. Kad se malo ohladi, dodajte limunov sok.
- Pustite neka se lagano učvrsti, a zatim dodajte tučeno vrhnje.
- Izlijte u čaše bijelu kremu od sira, zatim preko nje red kreme od limuna te opet do vrha čaše bijelu kremu.
- Stavite u hladnjak da se kreme stisnu. Ukrasite desert borovnicama.
Osvježenje od malina i piškota
Sastojci:
- 170 g malina i dodatne za ukras
- 170 g crvenih ribizla
- 170 ml vode
- 90 g šećera
- 140 ml soka od brusnice
- 2 bjelanjka
Priprema:
- Očistite ribizl i stavite u lonac s debljim dnom s malinama.
- Dodajte malo vode i pirjajte na umjerenoj vatri, oko deset minuta, dok voće ne omekša.
- Protisnite ga kroz cjedilo u zdjelu kako biste dobili pire.
- Stavite šećer i ostatak vode u čisti lonac.
- Lagano zagrijavajte uz stalno miješanje dok se šećer ne otopi. Pustite neka zavrije, a zatim kuhajte uz povremeno miješanje oko deset minuta dok ne dobijete sirup.
- Maknite ga s vatre, pustite da se ohladi, umiješajte voćni pire i sok od brusnica u sirup.
- Rabite li aparat za sladoled, umiješajte smjesu u aparatu prema uputama.
- Kad se smjesa počne zamrzavati, izmiksajte čvrsti snijeg od bjelanjaka, a zatim dodajte smjesi i temeljito promiješajte.
- Poslužite sorbet s malinama i piškotama.
Desert s rižom, čokoladom i tučenim vrhnjem
Sastojci:
- 180 g riže
- 6 dl mlijeka
- 80 g čokolade za kuhanje
- 2 žlice maslaca
- 60 g šećera
- 4 žlice slatkog vrhnja
- prstohvat cimeta
- 2 dl vrhnja za šlag
- kompot od višanja
- žličica likera višnjevca
Priprema:
- Rižu prelijte mlijekom i zagrijavajte dok ne zavrije pa smanjite temperaturu i kuhajte 20 minuta uz često miješanje.
- Dodajte čokoladu, maslac i šećer te kuhajte još dvije, tri minute. Maknite s vatre.
- Dodajte vrhnje i cimet te ostavite poklopljeno nekoliko minuta.
- Rižu rasporedite po čašama i stavite u hladnjak.
- Kad se dobro ohladi, istucite čvrsti šlag.
- Dodajte šlag čokoladnoj riži i prelijte kompotom od višanja u koji ste dodali i malo likera.
POGLEDAJTE NOVI SKEČ IZ SERIJALA 'TKO JE TU LUD?!': Kopao jamu za susjeda