Za osvježavajuće ljetne voćne salate odaberite svježe, ali ne prezrelo i premekano voće. Glavno je pravilo pomiješati voće sličnih okusa, ali različitih boja. Izbjegavajte voće čiji će okus previše dominirati. Grejpfrut će se dobro složiti s drugim citrusima, primjerice, narančama, ali ne i s bobičastim voćem. Također se čuvajte voća koje brzo oksidira, kao što su jabuke. Zato ih treba poslužiti odmah i to s kiselim voćem, koje će spriječiti da jabuke posmeđe. Odabrano voće izrežite na jednake komadiće. Preljeve u obliku sirupa stavite u salatu neposredno prije posluživanja, i to samo malo na vrh. Pomiješajte 250 grama malina i 250 grama borovnica. Prosijte šećer u prahu po voću i dolijte svježe iscijeđen sok od naranče. Hladite sat vremena. Izrežite dvije breskve i bananu. Očistite 150 grama grožđa od sjemenki i prepolovite. Pospite šećerom u prahu. Prelijte sokom od ananasa i limete. Ogulite i izrežite na kockice jabuku, krušku i naranču. Rastopite med u sirupu prema želji i prelijte. Pospite mljevenim orasima, lješnjacima i bademima.