Voćne pite prava su poslastica, a možete ih brzo pripremiti i dugo čuvati u hladnjaku. Ako je u receptu voće koje ne volite, uvijek ga možete zamijeniti nekim drugim, a možete rabiti i voće iz konzerve.
POGLEDAJTE VIDEO:
Kako biste napravili laganiju verziju kolača, upotrebljavajte svjetlije voće poput marelica. Pite s tijestom obvezno se peku u pećnici, no u mikrovalnoj možete pripremiti voćni nadjev. Voće će omekšati, a zadržat će boju. Kako kolač ne bi previše potamnio, prekrijte lim aluminijskom folijom.
Pita od sezonskog voća
Sastojci: 200 g šećera, brašno, sol, 2 žumanjka, 175 ml mlijeka, 175 ml slatkog vrhnja, žličica ekstrakta vanilije, banana, nektarina, jagode, kupine i maline
Priprema: Od brašna, maslaca i vode umijesite tijesto i pecite na 200 stupnjeva oko 15 min. Izmiješajte šećer, 4 žlice brašna i sol. Dodajte izmiješane žumanjke, mlijeko i slatko vrhnje. Kuhajte na srednje jakom plamenu miješajući dok ne zakuha i postane gusto. Dodajte vaniliju i ohladite. Polovicom smjese prelijte tijesto i naslažite narezano voće. Ostatak smjese prelijte preko voća, rashladite i ukrasite tučenim vrhnjem.
Osvježavajuća pita od keksa
Sastojci: 175 g maslaca, 175 g šećera, 400 g mlijeka, 2 narezane banane i 300 ml tučenoga slatkog vrhnja 125 g maslaca i 275 g izmrvljenih keksa
Priprema: Otopite maslac u dubokoj tavi, dodajte kekse i izmiješajte. Utisnite smjesu na dno i sa strane lima. U tavi izmiješajte maslac i šećer te zagrijavajte uz miješanje dok se ne rastope. Dodajte mlijeko i zagrijavajte dok ne zakuha. Kuhajte 5 minuta uz miješanje. Prelijte preko podloge od keksa i ostavite da se hladi dok se ne slegne. Prekrijte bananama i tučenim vrhnjem.
Pita od vrhnja i limete
Sastojci: 4 žumanjka, 400 g mlijeka, sok i naribana korica limete, 250 g tučenoga slatkog vrhnja i 2 žlice šećera, 175 g brašna, 90 g maslaca i 2 žlice vode
Priprema: Od brašna, maslaca i vode zamijesite glatko tijesto. Razvaljajte ga i obložite lim. Pecite 15-ak minuta na 200 stupnjeva. Ostavite da se ohladi. Izmiješajte žumanjke, mlijeko, koricu i sok limete. Smjesu ulijte u lim i pecite 15-20 minuta dok rub tijesta ne postane zlatnosmeđi. Kad se ohladi, hladite pitu još sat vremena u hladnjaku. Ukrasite tučenim vrhnjem i kriškama limete.