Tražite li lijek koji će smanjiti rizik od karcinoma, zavirite u staklenku marmelade, savjetuju stručnjaci. Prirodno vlakno, pektin, temeljni je sastojak voćnih marmelada i želea te dobra prevencija protiv raka. Istraživači s Instituta za proučavanje hrane u Norwichu analizirali su pektin u laboratoriju i zaključili da može onemogućiti djelovanje proteina koji izaziva zloćudnu bolest. Novi uvidi u djelovanje pektina na stanice raka mogu pomoći u traženju lijeka koji bi spasio ljude od karcinoma. Pektin je prisutan u nizu vrsta voća i povrća, a posebno njime obiluju jabuke i naranče.
>>U zrelom i prezrelom voću veći dio pektina se izgubi, pa treba birati voće koje nije dozrelo do kraja. Za one koji žele smršavjeti, voće je bolja alternativa od marmelade, jer ne sadrži kalorični šećer.
>>Jabuka obiluje pektinom i preporučuje se u prehrani kod bolesti žuči, debelog crijeva i želuca, a povoljno djeluje na srce i krvne žile
>>Voće koje sadrži pektin pomaže protiv osjećaja gladi jer ga čine netopiva vlakna. Ona bubrenjem u želucu stvaraju osjećaj sitosti
>>U odgovarajućim uvjetima pektin usporava rast stanica za 40 posto. Stručnjaci su zamijetili učinkovito djelovanje protiv raka prostate, od kojeg su u najvećoj opasnosti muškarci stariji od 50 koji imaju povišen kolesterol.