Kako starimo naša mišićna masa, snaga i funkcija polako opada, što može dovesti do stanja zvanog sarkopenija. Sarkopenija pogađa više od 50 milijuna ljudi starijih od 50 godina širom svijeta i pridonosi dijabetesu tipa 2, slabosti, tjelesnom invaliditetu i lošoj kvaliteti života.
Trenutno postoje ograničena rješenja za liječenje sarkopenije, pa je poželjna rana intervencija, prije nego što simptomi postanu preozbiljni. Većina istraživanja usredotočila se na učinak povećanog unosa proteina u prevenciji ili liječenju sarkopenije.
POGLEDAJTE VIDEO (anti-age prehrana):
Ali, vrlo malo studija je istraživalo važnost vitamina C i gubitka mase i funkcije skeletnih mišića u srednjoj i starijoj dobi. Međutim, novo istraživanje pokazuje da što više vitamina C unose sredovječne i starije osobe, to je veća njihova koštana mišićna masa.
Već je poznato da vitamin C ima važnu ulogu u zdravlju kostiju, ali također može pomoći u održavanju snažnih mišića. Ovaj vitamin nalazi se u povrću, krumpiru i voću.
Ljudi koji ne unose ove namirnice u prehranu u riziku su od nedostatka vitamina C, što može uzrokovati slabost, umor i krhke kosti. U ekstremnim slučajevima može dovesti do skorbuta. No, prije nego što se to dogodi, nedovoljni unos vitamina C može imati i druge učinke na zdravlje, uključujući naše mišiće.
Otprilike dvije trećine ukupnog vitamina C u našem tijelu nalazi se u skeletnim ili poprečnoprugastim mišićima. Koristi se za stvaranje karnitina, ključne tvari koja daje energiju za rad mišića, i kolagena koji je bitna strukturna komponenta mišića.
Istraživanje je promatralo podatke prikupljene od preko 13.000 muškaraca i žena u dobi od 42 do 82 godine. Istraživači su koristili analizu bioelektrične impedancije - koja šalje male električne signale kroz tijelo da bi izračunali postotak vode i masti - kako bi procijenili udio skeletnih mišića u tijelu.
Sudionici su također ispunili dnevnik što su jeli i pili tijekom sedam dana kako bi im se mogao izračunati unos vitamina C. Istraživači su potom grupirali ljude prema unosu vitamina C, u rasponu od niskog do visokog.
Vitamin C također je izmjeren izravno u njihovoj krvi. To je omogućilo da ljude klasificiraju prema tome jesu li dovoljno unosili vitamina C.
Istraživači su u obzir uzeli i druge važne čimbenike kao tjelesnu aktivnost sudionika, unos proteina i energije.
Otkrili su da su ljudi koji su unosili najveću količinu vitamina C u prehrani imali najveću mišićnu masu. Najveća razlika zabilježena je kod žena: one žene koje su pripadale najvišoj kategoriji konzumacije vitamina C imale su mišićnu masu za 3% veću od onih u najnižoj kategoriji.
Rezultati su također potvrdili da oni s dovoljnom razinom vitamina C u krvi imaju veću mišićnu masu od onih s nedovoljnom razinom vitamina C.
Istraživanje je također otkrilo da gotovo 60% muškaraca i 50% žena koji su sudjelovali, jedu premalo vitamina C, prema preporukama. Manjak unosa voća i povrća mogao bi stoga utjecati na zdravlje mišića.
Ova nova otkrića temelje se na konceptu da optimalna prehrana može pomoći u smanjenju opadanja snage i funkcije mišića, prenosi Inverse.