To je to što me zanima!

Visokoprerađena hrana ubrzava biološke procese starenja u ljudi

Oni koji konzumiraju puno industrijski prerađene brze hrane vjerojatnije će imati promjene na kromosomima povezanim sa starenjem od onih koji se hrane zdravije, rezultati su nove španjolske studije
Vidi originalni članak

Tri ili četiri porcije takozvane "visokoprerađene hrane" dnevno udvostručuju nečije izglede da će njihove telomere biti kraće u odnosu na one u osoba koji je konzumiraju rjeđe, objavili su španjolski znanstvenici na virtualnoj međunarodnoj konferenciji o gojaznosti. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Telomere su svojevrsne zaštitne kapice na krajevima kromosoma, koje se sa svakom staničnom diobom skraćuju i zato se smatraju pokazateljem starenja. Pravilo glasi: što su telomere kraće, to je živo biće starije. Skraćenje duljine telomera znak je biološke starosti. Kratke telomere markeri su biološkog starenja na staničnoj razini, a ova studija ukazuje na to da je loša prehrana značajan faktor kada je posrijedi brže starenje stanica. 

Svaka ljudska stanica ima 23 para kromosoma koji sadrže naš genetski kod. 

Telomere ne nose genetičke informacije, ali su ključne u procesu očuvanja stabilnosti kromosoma i naše DNK, o čijem funkcioniranju ovise sve stanice u tijelu. 

PREPUNE SU VLAKANA Od smokvi možete napraviti čaj, liker, kolačiće, ali i piling za lice

Što smo stariji to se naše telomere prirodno skraćuju jer se kod svake podjele stanice dio njih izgubi.

Znanstveni tim koji su vodile profesorice Mariom Bes-Rastrollo i Amelia Marti sa Sveučilišta u Navarri htio je istražiti poveznicu između redovne konzumacije visokoprerađene 'junk' hrane i skraćenja telomera.

Posrijedi je hrana s industrijski proizvedenim sastojcima sastavljenim od mješavine ulja, masti, šećera, škroba i proteina koji sadrže malo ili nimalo prirodnih namirnica. Često uključuju umjetne zaslađivače, bojila, konzervanse i druge aditive koji produljuju rok trajanja hrane. No navedena svojstva ne znače da je takva hrana nutritivno siromašna u usporedbi s manje prerađenim varijantama.

Ranija istraživanja pokazala su snažnu korelaciju između visokoprerađene hrane i visokog tlaka, gojaznosti, depresije, dijabetesa tipa 2 i nekih vrsta raka. 

HZJZ O POBAČAJIMA U Hrvatskoj 35% pobačaja su lani napravile udane žene; Dr. Lepušić: Edukacija nam je nužna

Za potrebe studije španjolski su znanstvenici proučili zdravstvene podatke oko 900 osoba starijih od 55 godina, među kojima su trećinu činile žene prosječne životne dobi manje od 68 godina. Prema prehrambenim navikama sudionici studije podijeljeni su u četiri skupine: prva skupina je konzumirala manje od dvije visokoprerađene namirnice dnevno, a četvrta više od tri.

Pokazalo se da je u četvrtoj skupini bilo znatno više zabilježenih slučajeva kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, a njezini sudionici konzumirali su više masti, soli i kolesterola, a manje povrća i voća.

U usporedbi sa skupinom koja je konzumirala najmanje visokoprerađenih namirnica, u ostale tri uočena je povećana vjerojatnost za skraćenje telomera od 29, 40 i 82 posto.

NEIZOSTAVAN DIO Hidratantna krema - najvažniji dio rutine za njegu vaše kože

Španjolski su znanstvenici uspjeli dokazati da ljudi koji često konzumiraju industrijski prerađenu hranu biološki značajno brže stare.

No istodobno su naglasili da to nije izravna uzročno posljedična veza te smatraju da je potrebno provesti dodatna istraživanja kako bi se nedvosmisleno povezao proces skraćenja telomera s načinom prehrane.

Rezultati studije objavljeni su u stručnome časopisu American Journal of Clinical Nutrition.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare