To je to što me zanima!

Virtuozi ne raspoznaju zvuk Stradivari violine od moderne

Iako je Stradivari violina procijenjena na više milijuna kuna, virtuozi na violini ne raspoznaju njen zvuk od moderne, što znači da moderni graditelji rade dobar posao
Vidi originalni članak

Stradivari violine su jedne od najljepših instrumenata ikad izrađenih. Unatoč tome, vrsni glazbenici ne mogu raspoznati zvuk Stradivari violine i moderne violine, potvrđuje istraživanje Sveučilišta Pariz. 

Virtuozi na violinama svirali su na tri moderne i tri antikne violine koje su izradili Guarneri del Gesu i Antonio Stradivari. Svirali su s povezom na očima i iza zastora tako da ih drugi ne vide, a nakon toga su trebali odrediti kvalitetu zvuka. Više im se sviđao zvuk moderne violine, no nisu ni znali procijeniti je li njihova omiljena violina nova ili antikna, potvrđuje istraživanje.  

- Tri antikne violine zajedno koštaju više od 58 milijuna kuna, što je 100 puta više nego moderne violine. Sama činjenica da pravi virtuozi ne mogu raspoznati zvuk, znači da moderni graditelji violina rade odličan posao -  tvrdi voditeljica istraživanja Claudia Fritz. 

Gotovo 650 violina, violončela i viola koje je izradio Antonio Stradivari u razdoblju od 1644. do 1737. godine još i danas savršeno funkcioniraju. 


Idi na 24sata

Komentari 1

  • drug Tito_1 06.01.2012.

    sve je to kapitalizam.......

Komentiraj...
Vidi sve komentare