Žene teže od muškaraca odolijevaju omiljenoj hrani i to bi mogao biti uzrok zbog kojeg teže mršave i lakše se debljaju nego jači spol, drže američki znanstvenici s Nacionalnog laboratorija Brookhaven. Tijekom istraživanja stručnjaci su pratili reakcije mozga dok su i muškarcima i ženama prikazivali fotografije omiljenih namirnica. Podvrgli su ih i tehnici kognitivne inhibicije kojom se ljude uči suzdržavanju od hrane.
POGLEDAJTE VIDEO: Smršavjela 75 kg nakon što ju je dečko odbio
Iako su obje skupine rekle da im je ta tehnika smanjila želju za hranom, područje mozga odgovorno za hranu u muškaraca je radilo slabije, a u žena je i dalje bilo aktivno. Znanstvenike je uvelike iznenadila ta spoznaja jer ne znaju uzrok te reakcije. Neki stručnjaci drže da su odgovorni hormoni, dok drugi vjeruju da je riječ o evoluciji koja je žene predodredila da dobro jedu kako bi mogle rađati i dojiti.
No većina njih slaže se da je za uspješno mršavljenje ili održavanje željene težine ponajviše zaslužna hrana koja daje malo kalorija i osjećaj punoće. To je ujedno i hrana bogata vodom, poput većine voća i povrća, te vlakna, koja daju dugotrajan osjećaj sitosti.
Savjeti kako uspjeti u planu mršavljenja:
- Obroke započnite s juhom ili salatom. Jedenje ove hrane traje dulje, a osjećaj gladi ugodno se zaustavlja. Za ručak nastavite s tjesteninom od cjelovitih žitarica ili rižom, ali dvostruko većom količinom povrća od one koju ste prije jeli. Dulje ćete biti siti.
- Kako biste zaustavili glad, ali ne pretrpavanjem hranom, počnite iskušavati različite okuse. Probajte mango ili dinju na tostu s medom te dodati mandarinu u salatu. Tako možete otkriti nove okuse koji vam nisu dosadili, a uz koje ćete mršavjeti.
- Zeleno povrće poput salate, brokule i tikvice dat će osjećaj sitosti, a vrlo malo kalorija. Želite li smršavjeti, povećajte njihovu količinu na tanjuru.
- Ugljikohidrati - riža, tjestenina, kruh i žitarice stvaraju dugotrajan i zdrav osjećaj sitosti, lišen nadutosti, pogotovo ako je riječ o kruhu s cjelovitim zrnom.
- Voće i povrće možete jesti u većim količinama jer se uglavnom sastoje od vode (grejp 90% vode i 38 kalorija, a brokula 89% vode na 100 g).
- Najzdraviji su i najmanje debljaju proteini u grahu, leći i grašku koji su bogati vlaknima te oni u ribi, bijelome mesu peradi i malomasnim mliječnim proizvodima.
- Voće i povrće treba dodavati u svaki obrok - ujutro u žitarice, za ručak u tjesteninu ili umak od rajčice.