Baka s troje unučadi, koja se bavi bodybuildingom i drži se mesne prehrane s kojom dnevno pojede skoro kilogram mesa, kaže da da joj je taj tip prehrane pomogao u oporavku od raka debelog crijeva.
Arhitektica Eva Birath (62), iz Gothenburga, u Švedskoj, kaže da nikad u životu nije bila u boljoj formi. Otkad je prešla na mesnu prehranu život joj se drastično poboljšao.
Eva se počela profesionalno baviti bodybuildingom i natjecati se kad je imala 40 godina, a slijedila je ketogenu dijetu s visokim udjelom bjelančevina i niskom razinom ugljikohidrata, koja je uključivala uglavnom piletinu, rižu i proteinska pića.
No, u travnju 2017. Evi je dijagnosticiran rak debelog crijeva, a u srpnju iste godine je podvrgnuta operaciji tijekom koje su joj doktori uklonili tumor i gotovo 30 centimetra debelog crijeva.
U želji da ubrza oporavak, Eva je počela istraživati druge režime prehrane kako bi poboljšala svoje zdravlje te je naišla na mesnu prehranu koja uključuje konzumiranje samo mesa, ribe, jaja i vode. Godinu dana nakon što je promijenila prehranu kaže da se osjeća bolje nego ikada.
Eva jede oko 2.000 kalorija dnevno, a do podneva posti, to jest ujutro popije samo kavu. Njezina prehrana se sastoji od čak 80 posto govedine. Vježba četiri puta tjedno i kaže kako je u najbolji formi ikad.
- Mesna dijeta se bazira na mesu, ribi, jajima i vodi, a u redu je i kava bez mlijeka. Jedete kad ste gladni i jedite dok se ne napunite. Nema dodataka - izjavila je Eva.
- Prije sam bila na ketogenoj dijeti s malo proteina, maksimalno 70 grama od mesa, ribe i jaja. Jela sam sam puno maslaca, sira i povrća, bobičastog voća i oraha. Sada jedem oko jednog kilograma mesa dnevno i pijem vodu, a povremeno postim. Ujutro popijem samo kavu, a jedem u podne - ispričala je Eva.
- Mnogo mi je bolje bez vlakana. Prvi put u životu, nemam nikakvih problema sa želucem. Mesna prehrana je prirodan i jednostavan način za gubljenje masti i dobivanje dobre forme - dodala je.
- Što se tiče mesne dijete, ona je dobra za ljude koji puno vježbaju, koji rade vježbe koje zahtijevaju puno energije, treniranja, jer njima treba povećani unos proteina. Svaki dan izlaze nove studije, a one koje sam ja vidio govore da dijeta bogata proteinima može imati neke benefite – uglavnom ljudima koji puno vježbaju. Ali, na primjer, ljudi koji imaju oštećene bubrege bi trebali ograničiti unos proteina - objasnio je doc.dr.sc. Mario Ćurković, specijalist obiteljske medicine.
Posljednjih 10 godina je uglavnom jela masnu hranu s niskim udjelom ugljikohidrata, a kad je odlučila promijeniti svoju prehranu kaže da joj je tijelo pozitivno reagiralo i da svaki dan osjeća sve bolje. Ispričala je kako se počela bolje osjećati već par tjedana nakon što je započela novi, mesni, režim prehrane.
- Prvo što sam primijetila da je moja alergija na pelud potpuno nestala, a nakon toga su se i druge stvari u mom životu poboljšale. Imala sam visoki tlak 150/95, a sad mi je pao na 112/77, nemam više potrebe za slatkim, smršavila sam i bolje spavam - rekla je Eva.
- Nemam više grčeve u nogama, osjećam se ispunjena energijom i istodobno mirnijom, imam savršenu probavu, a moja koža, kosa i nokti su se poboljšali. Osjećam se mlađe i imam više želje za seksom - Eva je nabrojala promjene koje su joj se dogodile otkad je prešla na mesnu prehranu.
- Stanice raka žive od šećera, pa sam počela izbjegavati slatku hranu i pića te škrob jer se smatra da pomažu u stvaranju novih kancerogenih stanica. A izbjegavanje povrća mi je pomoglo izliječiti crijeva - rekla je za britanski Daily Mail.
Prvotna promjena prelaska s ketogene prehrane na mesnu prehranu kod Eve je u prvih tjedana dana rezultiralo s osjećajem umora i vrtoglavicom, ali to je brzo prošlo.
- Ribeye je moje omiljeno meso jer je jako ukusan i ima dobru ravnotežu masti. Uglavnom jedem govedinu, a ponekad jedem i piletinu i škampe. Svi ljudi koji imaju problema s težinom, mentalne probleme ili neke zdravstvene probleme bi trebali probati mesnu prehranu. Bit će iznenađeni - savjetovala je.
Međutim, unatoč Evinim tvrdnjama, neki stručnjaci upozoravaju protiv prehrane bazirane isključivo na mesu, jer su istraživanja pokazala povezanost između velikih količina crvenog mesa i raka crijeva.
- Od svih vrsta prehrana, najzdravije je mediteranska dijeta zato jer je umjeren unos zdrave masnoće te ima puno povrća. Ova dijeta se preporučuje većini pacijenata - objašnjava dr. Čurković.
- Crveno meso - kao što je govedina, janjetina i svinjetina - dobar je izvor proteina, vitamina i minerala i može biti dio uravnotežene prehrane. No, konzumiranje puno crvenog i obrađenog mesa vjerojatno povećava rizik od raka debelog crijeva - piše na stranicama britanskog NHS-a.
- Zato se preporučuje da ljudi koji jedu više od 90 g (kuhana težina) crvenog i obrađenog mesa dnevno smanje na 70g, jer to može pomoći smanjiti rizik od raka crijeva - dodaju.
PAZITE SE OVAKVIH: Ovo su najveći manipulatori horoskopa, veza s njima je noćna mora