Mnogi ljudi ne žele pojesti lubenicu dok nisu odvojili i bacili sve koštice. Ali, bacanje tih koštica je velika pogreška, puno pametnije ih je pojesti, a ovdje su razlozi zašto
Vidi originalni članak
Koštice od lubenica su zapravo vrlo zdrave za naše tijelo i bolje ih je pojesti nego baciti. Ipak, radi se o tome da se trebaju jesti posebno. Kada ih progutamo zajedno sa slasnim mesom lubenice, obično ih ne izgrizemo pa samo prođu kroz probavu, a tada od koštica nema puno koristi.
Inače, one su prepune željeza, magnezija, kalcija, vitamina A, B i C te vlakana, antioksidansa, a imaju i antibiotska svojstva. Također, pomažu kod pojave crijevnih parazita te kod angine pektoris, erektilne disfunkcije (jača libido i potenciju), hipertenzije, arteroskleroze, problema s bubrezima i mokraćnih puteva. Dobro ih je i samljeti pa dodavati u hranu.
- Od svježih usitnjenih koštica se može napraviti vrlo zdrav napitak - u litri vode se prokuha 30-tak koštica (oko deset minuta), nakon hlađenja se procijedi i pije. Ovaj napitak posebno je dobar u obrani tijela od bakterija te za čišćenje bubrega od kamenca i pijeska.
- Koštice se mogu i ispeći na tavi. Najprije se osuše pa peku oko 25 minuta na srednoj temperaturi. Povremeno posipajte vodom u kojoj ste rastopili sol. Ovako pripremljene koštice su vrlo ukusne grickalice. Osim toga, na ovaj način se iskoristi najveći dio korisnih sastojaka.
- Još jedan način pripreme je pustiti ih da proklijaju pa ih se onda osuši i dodaje raznim jelima.