Sazrijevaju od ožujka do prosinca, a imamo desetak sorti, rekao je Zvonimir Belić, direktor Zarja grupe, pokazujući “grozdove” dozrelih rajčica koje uzgajaju u stakleniku u Kerestincu nedaleko od Zagreba.
- S hidroponskim uzgojem počeli smo 2000.. Prvo s jagodama pa s krastavcima i rajčicama. Od 2007. imamo samo rajčice. Birali smo najukusnije sorte. Za njih plaćamo licencije, pa ih smijemo prodavati samo kod nas - dodaje.
Hidroponski uzgoj ne znači da rastu u vodi.
- Rastu u kompostu, supstratu kao za cvijeće, a kroz sustav navodnjavanja dobivaju hranjive tvari - pojasnila je Martina Gjureković, agronom u Zarji.
Rajčice rastu u zatvorenom, gdje su zaštićene od bakterija. No zato trebaju bumbare, koji oprašuju cvjetove. Od nametnika ih štite predatori, njihovi prirodni neprijatelji, a to su mušice i razne životinjice.
- Naše rajčice su ekološke, no ne možemo dobiti EKO certifikat zato što koristimo kamenu sol, a da bi je izvadili, u rudniku se troši puno energije i to nije ekološki - rekao je Belić.
Na tri hektara je 70.000 sadnica rajčica i godišnje proizvedu više od dva milijuna paketića. Šire se na još tri hektara, pa se šale da će za svakog Hrvata uskoro imati po paketić. Najsitnije rajčice koje uzgajaju zovu se snack, a pakiraju miješane crvene, žute i smeđe. Malo veće su cherry sorte sunstream, pa koktel sorte campari, a još veće su maksi koktel sorte harmony. Te harmony malo su manje od grapolo rajčica, koje su vrlo česte u prodavaonicama.
- Uzgajali smo i staru sortu velikih rajčica, no prebrzo dozrijevaju, pa smo odustali. Mogle bi se prodavati samo tamo gdje bismo ih dostavljali ubranu dan ranije. Odlična je okusa i sad je sadimo samo za sebe - dodao je Belić pokazujući rajčice veće od šake. Zove je “beef”, a na tržnicama ih prodaju kao “amerikance”.