To je to što me zanima!

Veličanstvena pavlova - desert nastao u čast ruskoj balerini

Niska temperatura pećnice i odstajali bjelanjci tajna su hrskave poslastice. Bazu od tučenih bjelanjaka obogatite tamnom čokoladom, šlagom i svježim voćem
Vidi originalni članak

Dekadentna torta pavlova ime je dobila prema ruskoj balerini Anni Pavlovi, a priprema se od bjelanjaka, odnosno beze kora, s različitim dodacima poput čokolade, voća i krema. Annu, čiju eleganciju ova torta potpuno opisuje, na jednom od putovanja 1926. godine na Novom Zelandu majstor kuhar iznenadio je ovim desertom i sve do danas recept je ostao nepromijenjen jer je nevjerojatno jednostavan. 

Najbolja se pavlova dobiva od bjelanjaka koji nisu potpuno svježi, odnosno od jaja koja su odstajala nekoliko dana u hladnjaku, te pažljivim pečenjem na niskoj temperaturi - a pećnicu za to vrijeme ne otvarajte. Neki kuhari otvore pećnicu na samo jedan, dva centimetra posljednjih nekoliko minuta pečenja tvrdeći da će tako biti najbolja. Postoji još jedan način pečenja, tako da ugrijete pećnicu na 180°C, a kada smjesu od bjelanjaka stavite unutra, smanjite temperaturu na samo 100 °C ili manje i pečete, odnosno - sušite, nekoliko sati. 

Od dodataka za pavlovu najčešće se koristi voće i tučeno vrhnje. Istucite slatko vrhnje u šlag, umiješajte šlag fix, šećer u prahu i voćni liker. Narežite voće na manje komade, a ako upotrebljavate bobičasto voće, dio možete usitniti u kašu i preliti preko voća kako bi bilo sočnije. Osim toga, uz lagane beze kore sjajno se slaže topljena bijela ili tamna čokolada, ali i kupovni čokoladni namazi u kombinaciji s orašastim plodovima poput badema i lješnjaka.

Važno je da prije dodavanja dodataka pavlovu dobro ohladite. Možete je napraviti i u nekoliko slojeva premazanih omiljenim voćnim kremama s dodatkom ribane čokolade ili preliti voćnim likerima koji će je učiniti sočnijom.

Ljetna pavlova s malinama

Sastojci: 6 bjelanjaka, 300 g šećera, prstohvat soli, 400 g malina, 200 ml punomasnog vrhnja, 200 ml jogurta, 2 žlice šećera, mahuna vanilije, nekoliko listića metvice

Priprema: Ugrijte pećnicu na 150°C. Istucite bjelanjke. Polako dodajte šećer i sol pa miksajte još sedam, osam minuta. Obložite lim za pečenje masnim papirom. Poravnajte smjesu u lim i pecite sat vremena. Pomiješajte bobičasto voće. Istucite vrhnje i jogurt te dodajte sjemenke vanilije. Premažite pavlovu pa preko pospite voćem i listićima metvice prema želji.

Pavlova s mousseom od čokolade i kremom od mascarponea

Sastojci: Kore: 3 bjelanjka, 110 g šećera, 30 g šećera u prahu, 30 g kakaa u prahu; mousse: 1/4 šalice vrhnja, 1/2 žličice listića metvice, 120 g čokolade; krema: 1/4 šalice mascarponea, 1/4 šalice vrhnja

Priprema: Ugrijte pećnicu na 95°C i obložite lim za pečenje masnim papirom. Istucite bjelanjke i polako dodajte žlicu po žlicu šećera. Umiješajte šećer u prahu i kakao pa sve polako promiješajte. Stavite smjesu u vrećicu za ukrašavanje pa istisnite male količine na lim za pečenje. Pecite dva-tri sata i ostavite da se ohladi. Četvrtinu šalice slatkog vrhnja i listiće metvice ugrijte pa kuhajte dvije minute. Ostavite da odstoji 15 minuta pa procijedite ili izvadite metvicu. Otopite čokoladu na pari pa dodajte vrhnje i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Ostavite da se ohladi. Istucite vrhnje za kremu i mascarpone u posebnoj posudi pa sve pomiješajte. Ukrasite pavlovu kremom i mousseom.

Čokoladna pavlova s bobičastim voćem

Sastojci: 6 bjelanjaka, 1,5 šalica šećera u prahu, 1/4 šalice kakaa u prahu, žličica vinskog octa, 3 šalice tučenog vrhnja, šalica bobičastog voća

 Priprema: Ugrijte pećnicu na 170°C. Obložite dva lima za pečenje masnim papirom. Ostavite sa strane. Istucite bjelanjke dok ne budu sjajni i čvrsti. Polako dodajte po malo šećera i nastavite miješati. Nakon toga pažljivo umiješajte ocat i kakao u prahu. Podijelite smjesu na dva ili tri jednaka dijela na dva pladnja za pečenje. Stavite u pećnicu i smanjite temperaturu na 80°C. Pecite sat vremena. Neka se ohlade pa ih premažite tučenim vrhnjem i ukrasite bobičastim voćem.

Lagana pavlova s bobicama

Sastojci: 4 bjelanjka, 1 i 1/4 šalice šećera, žličica ekstrakta vanilije, žličica limunova soka, 2 žličice kukuruznog škroba, 400 ml slatkog vrhnja, šalica miješanoga bobičastog voća

Priprema: Ugrijte pećnicu na 150°C. Obložite lim papirom za pečenje. U velikoj posudi istucite bjelanjke pa polako dodajte šećer žlicu po žlicu. Miksajte dok smjesa ne postane sjajna pa dodajte ekstrakt vanilije, limunov sok i kukuruzni škrob. Stavite smjesu u vrećicu za ukrašavanje te istisnite na lim za pečenje. Pecite sat vremena. Ohladite i ukrasite voćem.

Recept je preuzet iz subotnjeg izdanja gastromagazina Skuhatćute

Idi na 24sata

Komentari 23

  • mmzg 23.08.2014.

    Pavlova je velicanstven desert, ali ju najprije treba probati napravljenu od vrhunskog slasticara, s tankom vanjskom opnom od baisera, a savrseno mekom iznutra. Spoj sklatkog baisera i osvjezavajucih (sto vise) vrsta voca cini ju ukusom vrlo skladnim finim desertom.

  • melidony 22.08.2014.

    Mato je vrlo neukusno i degutantno, na ime velike umjetnice. Možemo li očekivati sataraš ala Pavlova?

  • Sheeena 22.08.2014.

    Ovim putem se želim zahvaliti HEP-u jer zbog njih nikada neću peći Pavlovu tortu niti ukusiti ovu slaku poslasticu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare