To je to što me zanima!

Vege recepti za Uskrs: Od juhe i glavnih jela do finih deserta

Odlična jela moguće je napraviti i bez mesa, a dokaz tome su delicije koja vam donosimo u nastavku. Tu su krem juha od povrća, punjene paprike, quiche, čokoladna torta i kuglice od kokosa
Vidi originalni članak

Donosimo vam odlične vegetarijanske recepte za fina uskrsna jela i deserte. Ukoliko ste vegan pa ne jedete ništa životinjskog podrijetla, tamo gdje u receptu piše neki sastojak koji vam ne odgovara, jednostavno ga zamijenite biljnom verzijom. Npr., umjesto sira stavite tofu, seitan ili sir izrađen na biljnoj bazi, kravlje mlijeko zamijenite sojinim, zobenim ili bademovim, maslac zamijenite margarinom, klasično vrhnje onim biljnim...

POGLEDAJTE VIDEO: TROŠKOVI ZA USKRS?

Krem juha od povrća

Sastojci:

  • 2 žlice maslinova ulja
  • 3 mrkve
  • tikvica
  • 220 g mladog špinata
  • luk
  • 4 češnja češnjaka
  • 450 ml povrtnog temeljca
  • 450 g pelata
  • 1 i pol šalice zelene leće
  • malo svježeg bosiljka
  • po pola žličice sušenog timijana i origana
  • po prstohvat soli i papra
  • žlica limunova soka

Priprema:

Pirjajte nasjeckane mrkvu i luk na vrućem ulju dvije minute pa dodajte isjeckan češnjak. Ulijte temeljac i usitnjene pelate. Promiješajte pa ubacite leću i sve začine i ostavite da zavrije. Zatim smanjite vatru i kuhajte još 35 minuta.

Dodajte na kocke narezanu tikvicu, a pet minuta kasnije usitnjen špinat. Usitnite štapnim mikserom pa dodajte sok od limuna i malo vode ako je potrebno. Juhu poslužite s preprženim kockicama kruha.

Punjene paprike

Sastojci:

  • 7 do 10 paprika
  • 300 g tikvica
  • 1 rajčica
  • 500 g sira 
  • 3 do 5 češnja češnjaka - nasjeckanog
  • peršin - nasjeckan
  • malo ulja
  • sol
  • papar

Priprema:

Paprike oprati i izdubiti pa napravite punjenje. Tikvice izrežite na kockice pa ih pomiješajte sa svom ostalim sastojcima, osim rajčice. Smjesom punite paprike i slažite ih u protvan. Između njih poslažite rajčicu narezanu na kolutove.

Pecite na 200 stupnjeva oko pola sata.Vidite li da se odozgo prebrzo peku, prekrijte ih folijom ili papirom za pečenje. Po želji pred kraj pečenja možete na paprike naribati malo sira.

Quiche sa šparogama

Sastojci:

*šalica od 2,4 dl

  • 2 šalice nasjeckanih šparoga
  • 220 g gljiva narezanih na šnite
  • 1 šalica nasjeckanih rajčica
  • 2 šalice nasjeckano kelja ili špinata
  • 350 g mekog tofua 
  • 1 šalica brašna od slanutka
  • 1/4 šalice jestivog kvasca
  • 2 žlice umaka od soje
  • žličica sušenog timijana
  • žličica sušenog origana
  • 1/2 žličice kurkume
  • 1/2 žličice himalajske soli
  • 1/4 žličice crnog papra

Priprema:

Upalite pećnicu na 180 stupnjeva, a dok se ona zagrijava, krenite s pripremom. Zagrijte malo ulja u woku ili dubljoj tavi pa na srednje jakoj vatri pirjajte šparoge, gljive, rajčice i kelj nekih 5 minuta, dok sve malo ne omekša.

Potom u blenderu usitnite tofu, brašno od slanutka, kvasac, umak od soje i začine pa tu smjesu ubacite u wok sa povrćem i gljivama. Dobro promiješajte i premjestite u protvan. Na vrh možete poslagati malo narezanih šparoga. Pecite oko 40 minuta. Kad je gotovo, ostavite da se hladi desetak minuta i poslužite.

 POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Čokoladna torta

Sastojci:

  • 100 g mljevenih keksa (za vegane birajte one u kojima nema mlijeka i maslaca)
  • 6 žlica ulja, obično ili kokosovo
  • 2 žlice kakaa
  • 2 žličice sode bikarbone
  • 120 g pudinga od čokolade (za vegane ga napravite s biljnim mlijekom)
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 250 g margarina
  • 100 g šećera u prahu
  • 1,4 l vode
  • 18 žlica glatkog brašna
  • 18 žlica šećera ili zdravije zamjene za šećer
  • 3 žlice pekmeza po izboru
  • 300 g šlaga na bazi biljnih masnoća u u vrećici i 500 ml mineralne ili obične vode (umjesto toga možete jednostavnije umutiti pola litre biljnog vrhnja ili običnog slatkog vrhnjaako niste vegan)

Priprema: 

Najprije upalite pećnicu na 180 stupnjeva pa dok se ona grije, radite smjese. U 400 ml tople vode otopite 13 žlica šećera, ubacite 4 žlice ulja i pekmez pa sve dobro pomiješajte. U tu smjesu dodajte brašno, kakao, soda bikarbonu i mljevene kekse.

Kalup za torte obložen masnim papirom ulijte dio smjese, računajte da vam trebaju tri do četiri kore. Svaku pecite 13 minuta. 

Nakon toga napravite puding po dok je još vruć dodajte u njega 100 g crne čokolade. Preko te smjese stavite plastičnu foliju kako se na vrhu ne bi stvorila korica i ostavite da se dobro ohladi. Potom umutite u puding margarin i šećer u prahu. Napravite i šlag.

Sada, kada je sve spremno, slažite slojeve. U protvan na prvu koru stavite kremu od pudinga pa šlag, na to opet stavite koru pa puding i šlag, i tako dok ne složite sve slojeve.

Ostavite da se dobro stisne pa izvadite tortu iz kalupa, premažite vrh šlagom i prelijte glazurom od čokolade - 100 g otopljenih u dvije žlice ulja. Dekorirajte po želji.

PRIPREMITE JE SAMI Najbolji recept za nezaobilazan desert: Ukusna i mirisna pinca

Kuglice od kokosa

Sastojci:

  • 1 i 3/4 šalice kokosa
  • 3 žličice kokosovog ulja
  • 3 žličice javorovog sirupa
  • 2 žličice nezaslađenog kokosovog mlijeka
  • 1/2 žličice ekstrakta vanilije
  • 1/8 žličice soli
  • tamna čokolada

Priprema:

Miješajte jednu šalicu kokosa i kokosovo ulje velikom brzinom dok ne postane gotovo kao maslac. Dodajte javorov sirup, kokosovo mlijeko, ekstrakt vanilije i sol te dobro promiješajte da se poveže. Dodajte ostatak kokosa i umijesite kao tijesto. Potom oblikujte kuglice i stavite u hladnjak na sat vremena, a može i preko noći, ako vam se ne žuri. 

Otopite tamnu čokoladu u mikrovalnoj ili u tavi uz dodatak vrlo malo ulja ili margarina. Odmah umačite kuglice u čokoladu i posipajte kokosom pa vratite u hladnjak na pet do 10 minuta. Umjesto crne čokolade, možete koristiti i bijelu.

VRHUNSKI MAJSTOR Čokolatijer napravio uskršnja jaja na temu Olimpijskih igara

Idi na 24sata

Komentari 1

  • mars7 28.03.2024.

    super kolači

Komentiraj...
Vidi sve komentare