Vegetarijanska jela su svakim danom sve popularnija iz razloga što su inovativna i sastoje se od mnoštva interesantnih namirnica koje ljudi rijetko koriste. Vege burger od avokada... Zašto ne?
Vidi originalni članak
Sastojci:
- 2 šalice (od 2 dl) graška
- manja tikvica
- 100 g mljevenog lana
- šalica kvinoje
- limeta
- žlica jabučnog octa
- žlica tahinija, svježi korijander, sol
- 3 peciva, rikula
Umak:
- veći avokado
- 2 mlada luka
- manja šaka peršinova lista
- manja šaka listića bosiljka
- 3 žlice limunova ska
- 2 žlice majoneze ili grčkog jogurta
- 1/2 žličice soli
Priprema:
Kvinoju isperite i prelijte s dvostruko više vrele vode. Kuhajte oko 15 minuta. Grašak stavite u tavu i prelijte vodom. Kad zavrije, kuhajte još minutu ili dvije pa procijedite.
Naribajte tikvicu te stavite u blender s graškom i limunovim sokom, octom, tahinijem, nasjeckanim korijandrom, mljevenim lanom i solju.
Dobro izblendajte dok smjesa ne postane glatka. Kad je kvinoja skuhana, prelijte je smjesom od graška i dobro promiješajte. Oblikujte pljeskavice, stavite na lim za pečenje koji ste obložili masnim papirom i pecite 20 minuta na 180°C.
U blender stavite sastojke za umak i dobro ih izblendajte.
Prerežite peciva i složite pljeskavice, rikulu, ploške avokada prema želji pa prelijte umakom te preklopite pecivom.