Kako bi ustanovili utječe li ovakav način prehrane na zdravlje kostiju, njemački znanstvenici ultrazvukom su pregledali petnu kost 72 ljudi - 36 vegana i 36 svejeda.
POGLEDAJTE VIDEO:
Rezultati su pokazali da su vegani u prosjeku imali niže parametre kvantitativnog ultrazvuka (QUS), metode za mjerenje čvrstoće kostiju, što može biti indikator lošijeg zdravlja kostiju.
Usto su znanstvenici iz uzoraka krvi i urina utvrdili količinu 12 biomarkera važnih za zdravlje kostiju. Ustanovljeno je da vegani obično imaju nižu razinu takvih markera, poput vitamina A i B6, lizina, leucina, selenoproteina u odnosu na svejede.
Radi se o skupini hranjivih tvari koje su uglavnom prisutne u hrani životinjskog porijekla i važne su za izgradnju kostiju.
- Naše istraživanje pokazuje da veganska prehrana utječe na zdravlje kostiju - kazao je Andreas Hensel, predsjednik njemačkog Saveznog instituta za procjenu rizika (BfR) koje je provelo studiju objavljenu u časopisu Nutrients.
No Institut priznaje i zdravstvene koristi veganske prehrane, čija su baza isključivo proizvodi biljnog porijekla, a to je manji rizik od kardiovaskularnih oboljenja.
Nutricionistički stručnjaci, hvaleći koristi veganske prehrane, upozoravaju i na rizike za određene skupine.
Primjerice, roditelji djece koja konzumiraju hranu neživotinjskog porijekla redovito moraju provjeravati kakva je u djece razina minerala i vitamina u organizmu, a isto vrijedi za dojilje veganke.