To je to što me zanima!

Veći je rizik od Alzheimera ako jedete hranu s trans-mastima

Studija koja je pratila 1600 ljudi tijekom deset godina pokazala je da oni s najvišim udjelom trans masnih kiselina u krvi imaju i do 74 posto viši rizik od demencije u odnosu na one s manjim udjelima
Vidi originalni članak

Ljudi s povišenom razinom trans masti u krvi imaju 50 do 75 posto veći rizik od toga da razviju Alzheimerovu bolest, pokazala je studija čiju su rezultati objavljeni u časopisu Neurology u srijedu. Studija pokazuje vezu između negativnih moždano-kognitivnih rezultata i prehrane koja sadrži visoki udio transmasti, kaže neurolog dr. Neelum T, Aggarwal, član Američke akademije za neurologiju i suvoditelj Centra za oboljele od Alzheimera u Chicagu koji je sudjelovao u istraživanju. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Studija je obuhvatila 1600 Japanaca, kod kojih je u startu proveden test udjela transmasti u krvi i obavljena je analiza njihove prehrane. Istraživači su ih pratili tijekom 10 godina, uzevši u obzir i druge rizike za razvoj demencije, među kojima su visoki krvni tlak, pušenje i dijabetes. Pokazalo se da su ljudi s dvije najviše razine transmasti u krvi imali 52 do 74 posto veću vjerojatnost da razviju demenciju. 

Umjesto ankete o prehrambenim navikama, studija je pratila razinu trans-masti u krvi kod ispitanika, što daje veću vrijednost rezultatima, ističe neurolog dr. Richard Isaacson, voditelj Klinike za prevenciju Alzheimera u Medicinskoj školi Well Cornel u New Yorku, koji je također sudjelovao u provedbi studije. 

U kojoj hrani ima trans-masti?

Trans-masti se u manjim količinama nalaze u mesu i mliječnim proizvodima, no u puno većim količinama nalaze se u prerađenoj, odnosno industrijski proizvedenoj hrani. Obično se nazivaju transmasnim kiselinama, a zapravo nastaju kada se biljnim uljima dodaje hidrogen, kako bi postala čvršća. 

ISTRAŽIVANJE Industrijski prerađena gotova hrana potiče vas da jedete više

Osim u prženoj hrani, može ih se naći u vrhnju za kavu, tijestu za pite, kao i u smrznutim pizzama, keksima i grickalicama, biskvitima i nizu druge prerađene hrane. U Japanskoj studiji pokazalo se da najveći udio transmasnih kiselina imaju slatka peciva. 

Slijedom rezultata istraživanja, Američka uprava za hranu i lijekove zabranila je 2015. godine upotrebu trans-masnih kiselina i tvrtke su dobile rok od tri godine da ih prestanu koristiti. No, u međuvremenu se taj rok za neke vrste proizvoda produljivao, pa posljednji istječe 1. siječnja iduće godine.

No, to ne znači da će trans-masti potpuno nestati s polica sa hranom, jer je odobreno da, ako neka hrana sadržava do 0,5 grama transmasti, proizvođač u deklaraciji može napisati da je sadržaj transmasti - nula grama.

NOVA SAZNANJA: Prerađena hrana povezana je s rakom - ovo ne bi trebali jesti

Tako će hrana koja sadrži trans-masti u malim količinama ipak biti prisutna i utjecati na rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i stanja poput demencije. I dok je u SAD-u dozvoljeno da hrana sadrži samo male količine trans-masti, u mnogim drugim zemljama uopće nisu zabranjene, pa Isaacson upozorava kako bismo sami trebali voditi računa o tome što jedemo.

Treba čitati deklaracije na hrani te birati one koje ne sadržavaju puno sastojaka, jer to znači da hrana ne sadrži puno dodataka, pojašnjava, prenosi CNN.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 1

  • 24.10.2019.

    ima tu istine

Komentiraj...
Vidi sve komentare