To je to što me zanima!

Već 'dvije kobasice' na tjedan povećavaju rizik od bolesti srca

Samo 150 grama mesnih prerađevina tjedno, što je ekvivalent oko dvije kobasice, može znatno povećati rizik od razvoja srčanih bolesti i od preuranjene smrti, tvrde kanadski znanstvenici
Vidi originalni članak

Riječ je o procesuiranom ili prerađenom mesu koje se proizvodi tako da mu se trajnost produljuje dimljenjem, soljenjem, sušenjem ili dodavanjem konzervansa. 

- Istraživanjem smo otkrili da jedenje samo 150 grama mesnih prerađevina tjedno rezultira 46 posto većim rizikom od razvoja kardiovaskularnih bolesti i 51 posto većim rizikom od preuranjene smrti u usporedbi s podacima o prehrani osoba koje ne konzumiraju procesuirano meso - rekla je glavna autorica studije, Mahshid Dehghan iz Istraživačkog instituta za kardiološke, vaskularne i moždane bolesti u kanadskom gradu Hamiltonu. 

POGLEDAJTE VIDEO: Prepoznajte simptome tihog infarkta

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Pojasnila je da je to ekvivalent dvjema kobasicama tjedno. 

Mahshid Dehghan i njezini kolege istražili su podatke o prehrani i zdravstvenom stanju nešto manje od 135.000 ljudi iz 21 zemlje. Podatke su prikupljali i pratili deset godina. 

Studija je pokazala i da je jedenje umjerenih količina neprocesuiranog mesa, poput govedine, svinjetine ili puretine imalo neutralan učinak na zdravlje. 

UMJESTO FITNESSA Može i bez 'kardio' vježbi: Ovih 7 aktivnosti čuvaju zdravlje srca

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu American Journal of Clinical Nutrition.

Znanstvenici napominju da je riječ o opservacijskoj studiji, što znači da su dobiveni podaci rezultat načina na koji su ispitanici ispunjavali upitnike o prehrani i o mogućim pogreškama koje se pritom javljaju, a riječ je o precjenjivanju ili podcjenjivanju količine konzumiranih mesnih prerađevina. 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • nap 08.04.2021.

    To nije zdravo i sta dalje od toga.bolje spinat

Komentiraj...
Vidi sve komentare