Dok navijačka groznica trese cijelu Hrvatsku, osim u hladnim pićima, osvježenje potražite u slasnim ledenim desertima, naravno, u crveno-bijelim kombinacijama.
Kako je sezona jagoda u tijeku, iskoristite ih tako što ćete brzo i lako pripremiti fine kremaste deserte u čašama.
Dovoljno je da ih narežete i pomiješate s, primjerice, kremom od tučenog vrhnja, mascarponeom, sladoledom ili pudingom od vanilije. Tijekom kombiniranja neka vas vode navijačke boje. Riskirajte malo poput igrača pa pomiješajte slatko i kiselo. Narežite jagode na četvrtine te ih pospite šećerom prema želji. Ulijte kiselo vrhnje, dobro promiješajte pa desert stavite u hladnjak da se ohladi, a šećer rastopi.
Desert pripremite nekoliko sati prije kako biste neometano mogli pratiti utakmicu. Slično za deserte možete iskoristiti i trešnje ili lubenice. Obitelj i prijatelji sigurno će biti oduševljeni slatkim navijačkim party desertima.
Triffle od jagoda
Sastojci: 1,3 kg jagoda, 2 vrećice pudinga od vanilije, 4 šalice hladnog mlijeka, 3-4 šalice tučenog vrhnja, kupovni biskvit
Priprema: Napravite puding. Narežite jagode. Puding izmiješajte sa šalicom vrhnja. U zdjelu stavite biskvit, uz rubove stavite jagode, pa sloj kreme, zatim ponavljajte slojeve do vrha.
Cupecakes
Sastojci: šalica šećera, 1/2 šalice maslaca, 2 jaja, 2 žlice ekstrakta vanilije, 1,5 šalica brašna, 1,5 vrećica praška za pecivo, 1/2 šalice mlijeka, slatko vrhnje, jagode
Priprema: Izmiješajte šećer i maslac, dodajte jaja pa postupno vaniliju. Posebno izmiješajte brašno i prašak za pecivo. Dodajte prvoj smjesi pa izmiješajte. Umiješajte mlijeko i nasjeckane jagode. Napunite kremom kalupe za muffine. Pecite 20 min pa ohladite. Vrhnje izmiksajte u šlag pa ukrasite cupcakes njime i narezanim jagodama.
Minisendviči
Sastojci: krugovi lubenice, bobičasto voće, obični okrugli keksi, sladoled od vanilije, šarene mrvice
Priprema: Keks premažite sladoledom. Na njega stavite krišku lubenice, koju opet premažite sladoledom. Završite keksom. Pospite sendvič mrvicama i probodite čačkalicom s nabodenim bobičastim voćem.
Crveno-bijeli desert
Sastojci: svježe jagode, kompot od ribizla, 200 ml slatkog vrhnja, 250 g mascarponea, 30 g šećera
Priprema: Istucite slatko vrhnje i šećer. Dodajte mascarpone i sve dobro izmiješajte. Stavite u čašu red kompota od ribizla, kreme pa ponavljate postupak dok krema ne bude zadnja. Ukrasite jagodama. Ostavite u hladnjaku sat vremena.
Hat-trick za navijače
Salate od voća i sira, voćni kolači i osvježavajući sokovi idealna su party hrana za okupljanja pred televizorom, a za okorjele ljubitelje grickalica tu su prženi orašasti plodovi.
Lubenica i sirevi se vole pa ih slobodno spojite u osvježavajuću salatu, i to za samo desetak minuta. U zdjeli izmiješajte tri šalice ohlađenih kockica lubenice sa šalicom narezane svježe mozzarelle. U drugoj zdjeli izmiješajte dvije žlice meda, dvije i pol žlice svježeg limunova soka, dvije žlice nasjeckane metvice i malo sušene crvene paprike. Preljevom prelijte lubenicu i mozzarellu i odmah poslužite “vatrenim” gostima. A vruću atmosferu ništa neće bolje rashladiti od domaćeg sladoleda od lubenice. Izvadite sredinu lubenice, očistite sjemenke, propasirajte meso i stavite ga u veću posudu.
Propasiranoj smjesi dodajte šećer, rastopljenu čokoladu, vrećicu vanilin šećera te malo cimeta i limunova soka. Promiješajte sve, uspite u čaše i stavite u hladnjak. A za sve one koji vole grickati, pomiješajte bademe ili orahe s kombinacijom ljućih ili blažih začina pa ih kratko popržite i ohlađene poslužite navijačima.
Crveno-bijela salata
Sastojci: 6 šalica okruglih komada lubenice, 1/2 luka, 1/2 šalice kockica fete, sjeckani peršin ili metvica, balzamički ocat prema izboru
Priprema: U velikoj zdjeli izmiješajte lubenicu, luk, sir i peršin ili metvicu. Izmiješajte sastojke dok se okusi ne dobro ne prožmu. Poprskajte octom, a salatu poslužite ohlađenu.
Sok od lubenice
Sastojci: 500 g lubenice, 60 g šećera, pola limuna, metvica za ukras, komadi lubenice za ukras, kockice leda
Priprema: Držite lubenicu u hladnjaku sat vremena. Odstranite koštice, narežite je na kockice, poprskajte limunovim sokom, pospite šećerom, izmiješajte i vratite u hladnjak na sat vremena. Izmiksajte sve u sokovniku. Poslužite s ledom.
Panna cotta s jagodama
Sastojci: 4 listića želatine, 40 g šećera u prahu, mahuna vanilije, 500 ml slatkog vrhnja, 500 g jagoda, 600 ml prošeka, 2 žlice meda, žlica šećera
Priprema: Izmiješajte vrhnje, šećer u prahu i srž vanilije. Kuhajte na pari dok se ne zagrije, maknite, umiješajte nabubrene listiće želatine pa miješajte dok se ne rastopi. Ulijte kremu u kalup i stavite u hladnjak na nekoliko sati. Pomiješajte prošek, med i šećer te kuhajte na vatri dok ne dobijete sirup. Ohladite ga. Nasjeckane jagode pomiješajte sa sirupom i poslužite s kremom.
Kolač s jagodama
Sastojci: komad biskvita, 700 ml vrhnja za šlag, 2 vrećice želatine, 8 žlica hladne vode, 500 g jagoda, 50 ml likera od jagoda
Priprema: Stavite biskvit u kalup pa ga polijte likerom. Stavite želatinu u vodu da nabubri pa je otopite na maloj vatri. U istučeno vrhnje dodajte želatinu te izmiksajte sve u šlag. S pola šlaga premažite biskvit, stavite narezane jagode, a na njih ostatak šlaga. Ukrasite jagodama.
Začinjeni prženi bademi
Sastojci: 450 g badema, 2 žlice kanolina ulja, žlica soli, žlica začina garam masala ili mljevena kumina, 1,5 žlica kajenske paprike
Priprema: Zagrijte pećnicu na 190°C. Izmiješajte sve začine. Zagrijte ulje pa njime dobro polijte bademe. Stavite ih u smjesu začina te promiješajte. Stavite u lim za pečenje i pecite pet minuta, promiješajte pa pecite još pet minuta. Ostavite ih da se hlade najmanje 45 minuta.
Prženi orašasti plodovi
Sastojci: biljno ulje, 3 šalice prženih indijskih oraščića, po 2 šalice oraha i pekana, 1/2 šalice badema, 1/3 šalice javorova sirupa, smeđi šećer, 3 žlice soka od naranče, 2 žlice čilija, 4 žlice ružmarina, sol
Priprema: Zagrijte pećnicu na 175°C. Premažite uljem posudu za pečenje. U zdjeli izmiješajte orašaste plodove. U drugoj zdjeli izmiješajte dvije žlice ulja, sirup, malo šećera, sok i čili. Dobro izmiješajte s plodovima. Dodajte ružmarin i sol. Pecite 25 min.