Sve što jedemo ima izravan utjecaj na zdravlje planeta Zemlje, tvrdi istaknuti autor i predavač dr. Richard Oppenlander u svojoj knjizi “Comfortably Unaware”.
Suvremeni agrobiznis i naši neobazrivi apetiti uništavaju okoliš, ali i budućnost naše djece.
- Svi bismo trebali postati svjesni ovog problema i nešto poduzeti. Vrlo je važno da razumijemo posljedice prehrane i učinak koji ona ima na naše okruženje te da tražimo prehrambene proizvode koji će biti od najboljeg interesa za sva bića - kaže.
Autor tvrdi da je uzgoj životinja najveći uzrok naših najgorih ekoloških problema.
- Posljedice su velike. Od oceana (uzgoj životinja za hranu zagađuje plovne putove više nego sve ostale industrije), preko prašuma (70 posto svjetskih prašuma uništeno je za uzgoj stoke), pa sve do zraka (uzgoj životinja odgovoran je za 20 posto svih emisija stakleničkih plinova) - objašnjava autor.
Iscrpljivanje resursa Zemlje izazvano uzgojem životinja može nas uskoro ostaviti bez svega. Već se 55 posto svjetske slatke vode koristi za uzgoj životinja koje se potom ubijaju zbog hrane. Samo se u SAD-u 70 posto žita koristi za prehranjivanje stoke umjesto ljudi, dok je širom svijeta više od milijardu ljudi gladno ili neuhranjeno.
- Oko 80 posto gladne djece širom svijeta živi u zemljama u kojima se viškovi hrane daju životinjama koje se potom ubijaju, a koristi imaju samo imućni pojedinci u razvijenim zemljama - tvrdi Oppenlander.
U knjizi raspravlja i o groznim uvjetima za uzgoj stoke, rješava neke od popularnih mitova o životinjskim bjelančevinama i ima spremne odgovore na predviđena pitanja o tome kako bi prestanak ovakvog iskorištavanja životinja utjecao na gospodarstvo.
Autor smatra da prehranu treba temeljiti na biljnim proizvodima za dobrobit budućnosti planeta Zemlje.
- Svjestan sam da taj prelazak većini ljudi neće biti lagan, ali posljedice koje uzgoj životinja može imati na okoliš vrlo su ozbiljne - zaključuje Oppenlander.
POGLEDAJTE NOVI SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM: