To je to što me zanima!

Uz prstohvat cimeta u čaju ili frapeu puno lakše se mršavi

Deklaracija ne laže: Potražite cejlonski cimet jer kineski može sadržavati kumarin, koji u većim količinama šteti jetrima i bubrezima. Dodajte ga frapeima ili kavi
Vidi originalni članak

U kombinaciji s medom cimet se koristi kao lijek i mirisan začin slatkim jelima, ali i frapeima, mlijeku te napicima s kavom. Smanjuje rizik od bolesti srca i dijabetesa te pomaže u mršavljenju. Kako biste pripremili mirisni zimski napitak, zavrelu vodu s dodatkom štapića cimeta i đumbirom ostavite neka odstoji oko deset minuta pa dodajte limunov sok i med. Čarobni zimski napitak bit će gotov u trenu. 

Za podizanje imuniteta sameljite bademe s lanenim i sezamovim sjemenkama, dodajte jabuku, med, mlijeko i cimet pa izmiksajte u frape. Vruću čokoladu pomiješanu s mlijekom i slatkim vrhnjem začinite aromom cimeta i čilija. Osim punoće okusa i mirisa, začini će potaknuti cirkulaciju te vas ugrijati. 

Jabučno vino ili sok poslužite u izdubljenim polovicama jabuka kako bi bilo efektnije. Iako je kineski cimet (kasija) jeftiniji, cejlonski je zdraviji jer nema opasnosti od kumarina, tvari koja u većim količinama šteti jetrima i bubrezima.

Topli napitak s rumom i cimetom 

Sastojci: 5 jabuka, 5 dl jabučnog soka, 2 dl crnog čaja, 2 dl svježe ocijeđenog narančina soka, 3 žlice meda, 2 žlice smeđeg šećera, 1 i 1/2 dl narančina soka, 4 komadića kore cimeta, 2 dl ruma, klinčići, zvjezdani anis

Priprema: Jabukama odrežite vrh i izdubite ih nožem. Pripremljene “čaše” nakapajte iznutra limunovim sokom. Skuhajte crni čaj pa ga pomiješajte s medom, sokom od jabuke, naranče i preostalim limunovim sokom. Stavite neka sve provrije, a prije kraja ubacite cimet, klinčiće i zvjezdani anis. Ostavite da se malo ohladi pa umiješajte rum. Izlijte napitak u pripremljene jabuke.

Dreamstime

Začinjena vruća čokolada 

Sastojci: 1,24 dl mlijeka, 6 dl slatkog vrhnja, 2 žličice šećera u prahu, prstohvat cimeta u prahu, prstohvat muškatnog oraščića, 250-300 g čokolade za kuhanje, prstohvat čilija u prahu

Priprema: Mlijeko i slatko vrhnje zagrijte do vrenja neprestano miješajući dok se ne zapjeni. Kad zavrije, dodajte šećer u prahu, cimet, muškatni oraščić i čokoladu. Miješajte na laganoj vatri dok se čokolada ne rastopi. Mješavinu još malo lupajte pjenjačom kako bi nastalo više pjene. Zatim napitak prelijte u ugrijane šalice, pospite čilijem i poslužite.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • vicy3011 21.03.2015.

    Stvarno sam zbunjena!!!! Kupila sam cimet u DM-u, ALNATURA CEYLON ZIMT, pakiranje od 50 g, BIO uzgoj, skup.... Ponukana ovim člankom išla sam pogledati što piše na vrećici otraga.... Sitnim slovima piše da je zemlja podrijetla Madagaskar, da sadrži KUMARIN, a može sadržavati SENF I CELER U TRAGOVIMA! Pa kakva je onda razlika između cimeta iz Kine i ALNATURINOG cimeta s Madagaskara - BIO uzgoj?????

  • CUKRENA. 19.02.2015.

    Za cimet uvijek..kolači s jabukama jednostavno nezamislivi bez njega, čaj s narančom i cimetom obožavam a i čokolada s cimetom mi je tako fina..:))

  • kokaza5 19.02.2015.

    Mmmm, naročito ovaj recept sa čokoladom. Samo teško da ću od njega smršaviti.:)))))))))

Komentiraj...
Vidi sve komentare