Iako Ujedinjeni narodi savjetuju da počnemo jesti manje mesa kako bi stali na kraj klimatskim promjenama koje izmiču kontroli, a Svjetska zdravstvena organizacije svrstava mesne prerađevine u istu kategoriju kao i kancerogene tvari plutonij, duhan i alkohol, najveći utjecaj na pojedinca i pad konzumacije mesa i jaja u Hrvatskoj u posljednje vrijeme ima upravo aktualna afera sa salmonelom, objašnjavaju u udruzi Prijatelji životinja.
Oni su izdali "Kuharicu bez salmonele" koja se besplatno može preuzeti na njihovoj internetskoj stranici, i to OVDJE.
- Kuharica bez salmonele stoga dolazi u pravi trenutak, a njezini slasni recepti svakoga će potaknuti da prouči sastojke, stavi pregaču, uzme kuhaču u ruke i iznenadi svoje najbliže delikatesama bez straha od groznice, teških trbušnih bolova, mučnine i svih ostalih simptoma trovanja salmonelom - kažu u udruzi.
Recepti su podijeljeni u nekoliko kategorija:
- predjela
- prilozi (juhe, variva, namazi)
- glavna jela
- slastice
- Prilikom odabira recepata pazilo se da namirnice koje se koriste pri izradi budu jeftine i dostupne, a jela popularna i jednostavna za izradu. Tako će svima za oko (a kasnije i za zub) zapeti francuska salata, sarma, kajgana bez jaja, seitan pečenka prigodna za nadolazeće blagdane, svima najdraže palačinke, čupavci ili dunavski valovi - dodaju u udruzi.
Kažu kako ova jela nisu namijenjena samo ljudima koji izbjegavaju sastojke životinjskog podrijetla ili one alergične na jaja i laktozu, već svakome tko brine o svojem zdravlju.
Ovdje je i jedan video recept: