Često poširano jaje ispadne kao vodenasta smjesa ili se tijekom kuhanja raspadne, piše Daily Mail. Kako biste doskočili ovom problemu, pročitajte savjet vrhunskog kuhara koji objašnjava kako svaki put napraviti savršeno poširano jaje.
Glavni kuhar Škole kuhanja s Good House Keeping Instituta, Cher Loh otkriva da postoji 6 koraka u pripremi savršeno poširanih jaja:
1. U vodu u kojoj se kuhaju jaja treba dodati malo alkoholnog octa kako bi se jaja prilikom stavljanja u vodu stisnula.
2. Uvijek treba koristiti što svježija jaja. Što je jaje svježije to je manja šansa da će se bjelanjak odvajati od ostatka jaja. Također, jaja trebaju biti hladna.
3. Prilikom stavljanja jaja u vodu, Cher razbija jaje nad jako sitnim sitom te cijelo sito s jajem spušta u vruću vodu. Na taj način će se izbjeći razlijevanje bjelanjka po vodi.
4. Voda ne smije biti kipuća, budući da mjehurići u vodi doprinose razlijevanju jaja. Također, vodu treba zakuhati u dubokoj zdjeli kako se jaje prilikom spuštanja u vodu ne bi zalijepilo na dno.
5. Prilikom kuhanja poširanog jaja ne treba mjeriti vrijeme. Jaje se treba izvaditi iz vode kad mu je površina mekana, te jaje nije prozirno već je lijepe bijele boje.
6. Poširano jaje treba staviti na papirnati ručnik koji će pokupiti vodu.
Cher upozorava da treba pripaziti kod stavljanja octa u vodu. Prevelika količina će spriječiti jaje da se ravnomjerno skuha. Cher napominje da dužina kuhanja ovisi o tavi ili posudi u kojoj se jaje kuha pa je bolje pratiti boju i teksturu jaja, nego koliko vremena je jaje u vodi.
I najbitnije, za svježinu jaja, postoji jedan mali kuhinjski trik zahvaljujući kojemu ćete biti sigurni da su vaša jaja svježa.
- Ako niste sigurni koliko je jaje svježe, stavite ga u čašu hladne vode. Ako se jaje spusti na dno u horizontalnom položaju, svježe je, ako se samo nagne vjerojatno je staro tjedan dana, ali ako pluta, jaje je staro i treba ga baciti - objasnio je.