Posebna se pozornost pridaje tijestu jer je vrlo važno da se razvuče vrlo tanko te da kore budu gotovo prozirne i elastične, a to je posebno umijeće koje se stječe praksom.
Za dvije kore trebat će vam:
- 500 g glatkog brašna
- dvije žličice soli
- 300 ml vode
- ulje
Priprema:
Brašno stavite u zdjelu, dodajte sol i odmah dodajte svu vodu. Rukom zamijesite tijesto te mijesite dok ne dobijete smjesu bez imalo brašna i grudica. Pustite neka tijesto odstoji 15 minuta, a nakon toga brašnom pospite mjesto na koje ćete ga staviti. Rubove tijesta povlačite prema sredini i lagano pritišćite te oblikujte kuglu. Tu kuglu podijelite na dva dijela pa i njih oblikujte u kuglu.
Razvaljajte tijesto na debljinu malog prsta. U jedan manji lim za pečenje stavite žlicu ulja, razmažite i stavite koru u njega. Preko nje prelijte žlicu ulja i razmažite, a postupak ponovite i s drugom korom. Ostavite ih da odstoje 20 minuta ili malo dulje, ali kraće se ne preporučuje.
Zatim ih izvadite na stolnjak jer se tako neće lijepiti. Prvo ih počnite rastezati od sredine objema rukama. Ne gurajte cijele vrhove prstiju unutra nego radite lagano jagodicama. Možete dodati i malo octa u tijesto jer će se, kako neki tvrde, bolje razviti, ali to zaista nije pravilo.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM: