To je to što me zanima!

Uz klinčiće, cimet i lovor vino se pretvara u mirisni napitak

Najvažnije je da ne proključa jer će tako izgubiti zamamnu aromu. Ako želite ublažiti okus, dodajte čašu vode ili soka. Umjesto šećera može se staviti med
Vidi originalni članak

Uz svježe pecivo ili kolačiće najbolje će prijati kuhano vino, koje se u Velikoj Britaniji poslužuje i uz mesne pite. Slavni Jamie Oliver sastavio je idealan recept za mirisni napitak.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

U tavi s 250 g šećera dodajte kore dviju klementina, limuna i limete. Ubacite šest klinčića, malo cimeta, tri lovorova lista, naribani muškatni oraščić i štapić vanilije. Dodajte crvenog vina toliko da prekrije šećer i kuhajte pet minuta dok se ne rastopi te pretvori u sirup. Tako ćete dobiti bazu u kojoj se okusi vina i začina savršeno prožimaju. I dalje kuhajte sirup, ali na slaboj vatri pa dodajte anis i dvije litre crvenog vina.

Lagano kuhajte oko pet minuta, no vino ne smije vreti jer će izgubiti aromu. Procijedite i poslužite u vatrostalnim čašama. Ako želite ublažiti okus, dodajte čašu vode ili soka. Umjesto šećera može se staviti med, a vino može biti bijelo ili crveno, glavno da je kiselkasto. 

 

Kuhano vino uz kapljicu konjaka

Sastojci: l crvenog vina, 4 štapića cimeta, narančina korica, 4 žlice šećera, 2 štapića kardamona, 5 klinčića, trećina šalice konjaka

Priprema: izmiješajte litru crvenog vina, četiri štapića cimeta, narančinu koricu, četiri žlice šećera, dva štapića kardamona i pet klinčića u velikoj posudi. miješajte na umjerenoj vatri, ali pazite da ne proključa. Vino je kuhano tek kad se šećer sasvim rastopi i ako iz njega izlazi para. možete ga procijediti izlijevajući ga kroz gazu. Dodajte dvije žličice konjaka u šalicu za čaj pa ulijte kuhano vino.

Kuhano vino s jabukom i čajem

Sastojci: l crvenog vina, 2 dl vode, naranča (mogu i dvije mandarine), jabuka, 5-7 žlica šećera, malo cimeta

Priprema: U posudu stavite sve sastojke i kuhajte na srednje jakoj vatri. čim provrije, maknite s vatre. Procijedite vino kroz gazu i poslužite u vatrostalnim posudama. možete i dodati vrećicu čaja, najbolje voćnog okusa.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 5

  • Legende 08.02.2020.

    Nisam htio namjerno pročitati članak, pošto ste otkrili toplu vodu, pogotovo nama, prigorcima, zagorcima, podravcima i ostalima koji se liječimo i grijemo sa kuhanim vinom.

  • eho_ 08.02.2020.

    Ma .. super ali ja više volim Punch.. ali pravi..kada ga sama napravim..:)) mmmm😍🍵

Komentiraj...
Vidi sve komentare