Prve jagode stigle su na hrvatske tržnice. S obzirom da su vrlo zdrave, lagane i nema ih cijele godine, vrijedi ih iskoristiti na sve načine. Samo 150 grama jagoda dovoljno je za dnevni unos vitamina kroz voće, tvrde stručnjaci. To je otprilike osam jagoda na dan, koje i djeci i odraslima daju potrebnu količinu vitamina C i biljnih fenola. Učinkovite su i u borbi protiv kancerogenih bolesti, a djeluju i preventivno na razna oboljenja. Iako su same po sebi izvrsna poslastica, odlične su i u kolačima, pjenicama, umacima, sokovima, smoothiesima i shakeovima.
Jedan od najjednostavnijih načina za uživanje u jagodama je njihov umak. Za njega je jagode potrebno “skašiti”, izmiksati, pošećeriti i iscijediti malo limunova soka. U njega možete umakati vafle ili ga iskoristiti kao preljev za kolače. Jednostavnijim varijantama s jagodama pripadaju i moussevi, odnosno pjenice, ali i slatki kolačići iz kalupa. Za njih je potrebno ispeći standardni biskvit u kalupu, poredati jagode i preliti šlagom. Osim šlaga možete koristiti i želatinu ili dodati drugo voće.
Mousse možete praviti samo od jagoda, a možete se i poigrati te iwspeći tanki biskvit, pripremiti mousse od bijele ili crne čokolade i na njega poredati jagode izrezane na kriškice. Ovi kolačići bit će slasniji što su tanji, jer je mousse jako zasitan. Možete ih rezati u kockice ili oblikovati uz pomoć šalica. Za bogatiju slasticu na biskvit poredajte jagode i preko njih prelijte mousse.
BIJELI MOUSSE S JAGODAMA
Sastojci: 2/3 šalice brašna, 1/2 žlice praška za pecivo, 1/4 žlice soli, 6 žlica margarina, 1/2 šalice šećera, 1 jaje, 1 žlica vanilijinog ekstrakta, 1/4 šalice mlijeka; 250 g bijele čokolade, 1/4 šalice vode, 1,5 šalica slatkog vrhnja, par jagoda
Zagrijte pećnicu na 180°C. U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. U drugoj zdjeli izmiješajte margarin i šećer u kremu. Umiješajte jaje i vaniliju. Pomiješajte s brašnom i prema potrebi dodajte malo mlijeka. Pecite oko 15-20 minuta. Za mousse otopite čokoladu na pari. Ohladite. Kratko zagrijte vrhnje i pomiješajte. Prelijte preko biskvita i utisnite jagode.