Uskrsna fritaja s mladim lukom i šparogama
Sastojci: 50 dag divljih šparoga, 2 vezice mladog luka, 1 dl maslinova ulja, 6 jaja, sol
Priprema: Na malo ulja dodamo narezan mladi luk i očišćene šparoge. Posolimo i pokrijemo da se lagano pirja. Malo podlijevamo vodom da se omekša. kad su šparoge i luk mekani, prelijemo ih cijelim i nerazmućenim jajimai vrlo lagano miješamo tako da ostanu vidljivi bijeli i žuti dio jaja. Poslužimo s palentom ili kuhanim krumpirom
Uskrsna janjeća rolada sa začinskim biljem
Sastojci: 1,5 kg janjećeg buta, 6 dag ploški pršuta, 1 kg mladog krumpira, 10 dag mrkve, 10 dag celerova korijena, 10 dag peršinova korijena, 0,5 dl maslinova ulja, 3 češnja češnjaka, ružmarin, majčina dušica, sol, papar, limunov sok
Priprema: Janjeći but pažljivo odvojimo od kosti, a deblje krajeve malo stanjimo. Površinu mesa natrljamo ružmarinom i protisnutim češnjakom. nakapamo limunovim sokom, a potom preko mesa rasporedimo narezan pršut. Janjetinu zarolamo, zavežemo kuharskim koncem, a izvana je malo zasolimo i zapaprimo. Roladu zapečemo na tavi sa svih strana, dodamo povrće i zajedno kratko pržimo. Sve izvadimo iz tave i stavimo u lim, podlijemo s oko 50 ml vode i pečemo na 200°C oko 45 minuta. Krumpir ogulimo, kratko prokuhamo oko 5 minuta i ocijedimo. Mesu dodamo krumpir, pomiješamo ga s povrćem i pečemo još 20-25 minuta. pečenoj janjetini maknemo konac, kratko ohladimo i narežemo. Poslužimo s povrćem i salatom od matovilca.
Juha od janjetine i janjetina na lešo
Sastojci: 75 dag janjetine(rebra i vrat), 1 žlica konzervirane rajčice, 1 glavica luka, 1 peršinov korijen, 2 mrkve, sol, papar u zrnu, 1 žlica ulja, 8 dag riže
Priprema: U hladnu vodu stavimo meso, rajčicu, papar, očišćen peršinov korijen, mrkvu, sol i žlicu ulja. Luk podijelimo na polovice i prepečemo ga kratko na ploči štednjaka te dodamo juhi. Kuhamo na umjerenoj vatri dok mespo ne omekša. Kad je juha skuhana, meso izvadimo a juhi dodamo kuhanu rižu kao prilog. Skuhanu janjetinu poslužimo uz umak od rajčice.
Zagorski mlinci s nadjevenim piletom
Sastojci za mlince: 35 dag brašna, sol, voda
Priprema: Od brašna i mlake vode umijesimo ne pretvrdo tijesto i temeljito ga izradimo. Tijesto razdijelimo na 4-5 hljepčića pa svaki razvaljamo kao kružnicu, ali ne pretanko. Odmah pečemo na vrućoj rešetki u pećnici. Prije kuhanja pečene mlinnce razlomimo na manje komade i kuhamo u slanoj kipućoj vodi.Čim voda zavrije, mlince ocijedimo, stavimo u lim, polijemo masnoćom od pečenja, izmiješamo i poslužimo uz pile.
Sastojci za pile: 1 pile, Nadjev: 3 žlice ulja, 2 dag luka, pileća jetra, 3 kriške kruha, 1-2 dl mlijeka, peršinovo lišće, sol, papar, ulje ili mast za pečenje.
Priprema: Kruh izrežemo na sitne kocke, prelijemo ga hladnim mlijekom i ostavimo da se namoči. U međuvremenu sitno narežemo luk, jetrica i peršin. Na vrućem ulju kratko popržimo luk i jetrica pa vruće prelijemo preko ocijeđenog kruha, dodamo jaja, usitnjen peršin, sol i papar te sve dobro izmiješamo. Piletu odrežemo vrat i posolimo ga izvana i iznutra. Prstom odvojimo kožu od mesa i počinjemo od vrata a pomažemo se kuhačom. Nadlijevamo žlicom, a nadjev pažljivo i ravnomjerno rasporedimo ispod kože po cijelom piletu. Kad potrošimo sav nadjev, otvore učvrstimo čačkalicama. Stavimo pile u lim s masnoćom i pečemo oko 2 sata na temperaturi od 200°C. Tijekom pečenja podlijevamo.
Uskrsna mlada janjetina
Sastojci: janjeći butić, sok 1 limuna, 2 glavice luka, 1-2 žlice ulja, 4 žlice octa, ružmarin, majčina dušica, kadulja, 1 žlica senfa, sol, papar
Priprema: Dobro izmiješamo marinadu od octa, ulja, senfa, sitno kosanog luka, začinskog bilja, limunova soka, soli i papra. Time dobro natrljamo janjeći butić i ostavimo preko noći na hladnom mjestu. Izvadimo iz marinade i stavimo peći na vruće ulje ili mast i lagano pečemo sa svih strana. Kada je meso napola pečeno, okolo posložimo proljetno povrće, zalijemo sokom iz marinade i malo vode. Pečemo poklopljeno sve zajedno do kraja, dok sve nije mekano. Za prilog se poslužuje mlada mrkvica, grašak i krumpir.
Recepti preuzeti iz knjige Jela s maslinama i maslinovim uljem i Hrvatska regionalna kuharica, autori Božica Mirić i Drago Vukušić