To je to što me zanima!

Uskoro počinje međunarodni festival pjenušaca u Višnjanu

Višnjan, pitoreskni srednjovjekovni istarski gradić i poznati svjetski astronomski centar, i ove će godine ugostiti najbolje znalce i ljubitelje pjenušavog nektra na 5. Međunarodnom festivalu pjenušaca koji se održava 8. i 9. prosinca u čarobnoj palači Sincich
Vidi originalni članak

Na Festivalu će izlagati brojni proizvođači pjenušavih vina iz Slovenije, Austrije, Italije i naravno Hrvatske. Festival je ujedno izvrsna prilika za sve posjetitelje koji u vrijeme Adventa žele pronaći jedinstveno pjenušavo vino za blagdansko vrijeme uz koje će se zahvaliti Staroj i proslaviti ulazak u Novu godinu s najmilijima i jasnom vizijom što žele ostvariti u predstojećem periodu.

Ambijent starog grada Višnjana, kombinacija vrhunskih pjenušavih vina, bogatih istarskih delicija i laganih nota bit će izvrsna prilika za doživjeti jedinstveno iskustvo koje će probuditi sva osjetila. Ujedno, bit će organizirane dvije vrhunske stručne radionice tijekom kojih ćete obogatiti znanje o ovom jedinstvenom nektaru koji je nastao sasvim slučajno i izrastao u originalnu tečnost koja pobuđuje i unutarnji osjećaj uspjeha.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Jeste li znali da je proizvodnja pjenušavih vina jedna od najkompleksnijih oblika proizvodnje uopće? Upravo zato je potrebno ogromno znanje i stručnost kako bismo bezrezervno uživali u ovoj besprijekorno otmjenoj čaši.

Upravo će to znanje i stručnost ocjenjivati stručni žiri u sastavu prof. dr.sc. Borislav Miličević, predsjednik žirija i dekan Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi, prof. dr.sc. Jurislav Babić, dekan Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku, doc. dr. sc. Toni Kujundžić, docent na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti, Emil Perdec, vrsni sommelier iz Višnjana, Karin Rupena Perdec, vrsna sommelierka i Ingrid Mahnič, 'kraljica malvazije' kako je od milja zovu i član žirija s međunarodnim certifikatom.

DOMAĆE DELICIJE Zimski vašar i Čvarkfest: U subotu svi na čvarke u Karanac

Ocjenjivanje se provodi sukladno standardima međunarodne organizacije za lozu i vino (OIV) metodom 100 bodova za pjenušava i gazirana vina. Ocjenjuje se izgled (bistroća, boja i iskrenje), miris (čistoća, intenzitet, kvaliteta), okus (čistoća, intenzitet, trajnost i kvaliteta) i harmoničnost/opći dojam pjenušca.

RIJEŠILA NEDOUMICU Što s hranom koja se ne iskoristi u 'MasterChefu'? Meri otkriva: 'Morali smo paziti što radimo'

Organoleptičko ocjenjivanje pjenušaca provodi po međunarodnim kriterijima za dodjelu diploma. Najbolja pjenušava vina bit će nagrađena diplomama i priznanjem stručnog žirija, što će zasigurno biti dodatan poticaj svim proizvođačima pjenušavih vina. Ocjenjivalo se 40-ak uzoraka ovog jedinstvenog tečnog nektara.

Organizatori Festivala su Općina Višnjan, Turistička zajednica Općine Višnjan, tvrtka Vira i Agro Udruga Višnjan, a pokrovitelj manifestacije je Hrvatska turistička zajednica.

RECEPT DANA Hrana za dušu: Super recept za brzu savijaču s mesom i sirom

Ovim vrhunski organiziranim događanjem, Hrvatska jasno gradi svoju poziciju i na području enološkog turizma, a u spoju s astroturizmom, općina Višnjan ima izvrsnu poziciju na turističkoj mapi svijeta.

Na Festivalu će, između ostalih, nastupati OPG Ružić, Plovanić vina, Vinska kuća Pavlomir, PZ Vrbnik, Gospoja, vinarija Šipun, P.T.O. Sošić/Sosich Wines, Domaine Koquelicot, Vina Vuglec, Vina Sanabor, Veralda P.O., Vina Kauran, Degrassi, Misal, Bolfan Vinski Vrh, Vina Koper, Vino Veritas, Vina Zigante, Vina Laguna/Festigia i dr.

Ne propustite ovaj jedinstven Međunarodni festival pjenušaca u Višnjanu, gdje je proizveden prvi pjenušac od 'naše Malvažije', kako je to opisao dr. sc. Đordano Peršurić, koji je te mjehuriće klasičnom metodom proizveo u naselju Peršurići.

Upravo je ta činjenica bila poticaj da Općina Višnjan i Višnjanska razvojna agencija organiziraju Međunarodni festival pjenušaca u Višnjanu, koji tradicionalno promiče kulturu konzumiranja pjenušavih vina i postaje naša meka pjenušavog nektara koja je itekako poznata i po svojoj bogatoj vinskoj tradiciji.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare