To je to što me zanima!

Upozorenje liječnika: Još niste prestali pušiti u eri Covida-19?

Najbolji način za sprječavanje respiratornih bolesti je prestanak pušenja, a liječnici upozoravaju kako su pušači osjetljiviji na Covid i svakako bi trebali prestati pušiti
Vidi originalni članak

Nije novost da je duhan štetan za zdravlje. Javnozdravstvene kampanje o tome su nas detaljno informirale pojašnjavajući da bez obzira na koji ga način konzumirali, duhan ne sadrži niti jednu sigurnu tvar, piše IndianExpress.

POGLEDAJTE VIDEO: Ovih pet namirnica će pušačima pomoći očistiti pluća

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Te tvari ne utječu samo na pluća, nego štetno djeluju na cijelo tijelo i doprinose smanjenju broja godina koje ćete doživjeti - ističe dr. Sibasish Dey.

Pojedine dugoročne posljedice pušenja razvijaju se godinama, a neki se fizički učinci razvijaju u vrlo kratkom roku. To se odnosi na tjeskobu i iritabilnost, umrtvljeni osjet mirisa, gubitak apetita i druge učinke.

- American Lung Association navodi kako dim cigarete oslobađa više od 7.000 kemijskih spojeva od kojih su mnogi otrovni, a više od 70 ih je kancerogeno. Pušenje uništava plućne alveole i otežava disanje, a to vodi do respiratornih bolesti poput KOPB-a, odnosno kronične opstruktivne bolesti pluća - ističe dr. Dey.

STVARNO ISKUSTVO Ispovijest: Kako sam prestala pušiti kutiju na dan i preuzela kontrolu nad životom, lako je

Za oboljele od astme čak je i pasivno pušenje mogući uzrok pogoršanja stanja. Dokazi pokazuju da je pušenje vodeći uzročnik KOPB-a, a globalno uzrokuje i više od 10 milijuna smrti kao rezultat konzumacije.

Iako se ne govori toliko često o KOPB-u, procjena je da je uzročnik trećine smrti u svijetu prema izvješću GOLD - a (Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease), međunarodnog tijela posvećenog borbi protiv te bolesti.

Kako izbjeći respiratorne bolesti?

Osnovni i glavni način za izbjegavanje respiratornih tegoba je prestanak pušenja.

ZBOG ZAGAĐENJA ZRAKA U Milanu zabranjeno pušenje na javnim prostorima od 1. siječnja

- Pandemija je mogućnost da pušači prepoznaju ozbiljne rizike povezane s tom navikom, poput KOPB-a, ali i ranjivosti kad je riječ o Covidu. Trebali bi razmisliti o prestanku - zaključuje dr. Dey.

MODERAN NAČIN ODVIKAVANJA Aplikacija za prestanak pušenja pomaže vam prepoznati okidače

Idi na 24sata

Komentari 41

  • Za_zivot_bez_brnjice 03.01.2021.

    Pa zabranite prodaju duhanskih proizvoda, pa onda i alkohol, pa onda i gmo hranu pa tako redom pa se nitko nece zabrinjavati s prehladom ovom, svi ce biti zdravi i s jakim imunitetom

  • Mthesecond 03.01.2021.

    Popusili su ljudi stosta kroz protekle mjesece i bez da puse 😄

  • NEUNIŠTIVI erickblack original 03.01.2021.

    Oo koronaši spavate li mirno 😂

Komentiraj...
Vidi sve komentare