Većina nas barem je jednom nožnim palcem udarila u nogu od stola. Već nakon nekoliko minuta, palac je bio crven i otečen, odnosno došlo je do upalne reakcije.
Funkcija je upale u ovom slučaju da potakne imunološki sustav na reakciju, kako bi se pokrenulo iscjeljenje. Prirodno se potiče proizvodnja bijelih krvnih zrnaca koje ‘lociraju’ upalu i bore se s njom. Kad je riječ o palcu i sličnim ozljedama, upala najčešće traje do tri dana i ne treba ju posebno liječiti. Liječniku se treba javiti tek ako u tom razdoblju ne primijetimo promjene na bolje.
Simptomi tihih upala
Riječ je o akutnim upalama, za koje bismo mogli reći da su dobre, jer bez njih ne bi bilo ozdravljenja. No, nisu sve takve.
Neke se javljaju kao reakcija na promjenu, koju najčešće istodobno prati i infekcija, poput upale zuba, sinusa, mjehura, upala korijena nokta i slično.
Te upale najčešće ne ostavljaju ozbiljnije posljedice, iako mogu potrajati i ponavljati se i po nekoliko puta u relativno kratkom razdoblju. No, postoje i tinjajuće blage upale, kod kojih simptomi nisu jako izraženi, pa se upala ne liječi, ili se liječi neadekvatno.
- Tinjajuću malu upalu možemo osjećati kroz minorne simptome, poput pogoršanja u čistoći i izgledu kože, bolova u vratu, manjka energije, probavnih tegoba, glavobolje ili neraspoloženja. Moguće je i da postoji neka upala u organizmu, a da je krvna slika u redu, odnosno da se upala ne pokaže niti na pretragama, kaže.
Kronična stanja
- Jedan od primjera je Hashimotov tireoiditis, autoimuna bolest koja je dosegnula razmjere epidemije, a kod koje se ne pokazuju povišene vrijednosti leukocita koje se u medicini smatraju sigurnim znakom upale. No, zna se da kod ove bolesti postoji upala i da je za njeno liječenje najvažnije riješiti upalu, pojašnjava Bura.
Za dodatne informacije o Hashimotovom tireoiditisu pogledajte video:
Takve upale mogu potrajati dulje od šest mjeseci i prerasti u kronični oblik. S vremenom se mogu proširiti na krvne žile, živce i neke organe i postati žarište koje dovodi do niza poremećaja i bolesti na tim organima. Naime, kod kronične upale koja traje dugo imunološki sustav proizvodi višak bijelih krvnih zrnaca i citokina, koji dugo mogu ostati u krvotoku. Kako trajna imunološka reakcija nije normalno stanje organizma, oni u napadaju ostale stanice i tako ‘otvaraju’ mjesto za razvoj bolesti.
Znanstvenici smatraju da je kod oboljelih od hipertenzije, dijabetesa, povišenog kolesterola te pretilosti, velika vjerojatnost da u podlozi tinja neka vrsta kronične upale od koje se razvila bolest.
Iako uzroci kroničnih upala još nisu istraženi, pretpostavlja se da njihovom razvoju pogoduje sjedilački tip posla, kronični stres, nedostatak sna, te pušenje, prekomjeran unos alkohola i izloženost otrovima iz okoline, dok naša sugovornica ističe loše prehrambene navike. Pritom neka hrana može biti ‘okidač’ upale, dok neke djeluju preventivno.
Veza pšenica - gluten
Pšenica se danas potpuno razlikuje od sorte koju smo koristili prije 50-100 godina. Nova je genetski je modificirana da bi bila otpornija na bolesti, štetočine, klimatske uvjete i pesticide i naš je organizam ne može razgraditi.
Top lista neželjenih namirnica
Na popisu najgorih namirnica su margarini, rafinirana (preradom dorađena) ulja kao što su sojino, kukuruzno, suncokretovo i repičino ulje te pržena hrana.
Popis hrane s protuupalnim djelovanjem
Jaja, osobito domaća od slobodnih kokoši, i to posebno žumanjak, riba koja nije iz uzgoja (plava riba) i morski plodovi.
Tu su i namirnice bogate polifenolima: tamno zeleno lisnato povrće (kelj, špinat, blitva, brokula, raštika, kupus, rikola i slično) te tamno crveno, plavo i crno šumsko voće (borovnice, ribiz, kupine, maline i slično), koji bi trebali biti dio prehrane čovjeka koji želi ostati zdrav, savjetuje Šupe.
Petodnevni jelovnik protiv upala
Donosimo prijedlog jelovnika koji je bogat namirnicama koje imaju protuupalno djelovanje. U osnovi, riječ je o klasičnoj mediteranskoj prehrani s naglaskom na namirnice koje imaju preventivnu, odnosno ljekovitu moć
1. dan
Doručak: Zobena kaša s trešnjama i kokosom
Sastojci: 1,5 šalica zobi, 4 žličice chia sjemenki, 3 do 4 šalice kokosovog mlijeka (napitka), 3 žličice kakaa, prstohvat stevije, malo ribanog kokosa, trešnje (svježe ili zamrznute), malo naribane crne čokolade s visokim udjelom kakaa, po potrebi javorov sirup za zaslađivanje.
Ručak: Juha od bundeve s čilijem
Sastojci: 1 žlica maslinova ulja, 1 crveni luk, 3 češnja češnjaka, 2 krumpira, 1 kilogram bundeve, ¼ žličice praha čilija, 1 litra kuhanog pilećeg temeljca, prstohvat korijandera, ½ šalice vrhnja i malo sjeckanog svježeg vlasca za ukras.
Priprema: Zagrijte ulje u tavi na srednje jakoj vatri, pa dodajte sjeckani luk i češnjak. Pirjajte oko 3 minute. Dodajte kockice krumpira i bundeve. Kuhajte uz povremeno miješanje oko 5 minuta. Dodajte čili i korijander i kuhajte minutu. Dodajte temeljac pa kuhajte 10 do 12 minuta na srednjoj vatri. Kad krumpir i bundeva omekšaju, maknite s vatre i izmiksajte štapnim mikserom. Smanjite vatru i umiješajte vrhnje, pa na laganoj vatri prokuhajte minutu. Začinite čilijem. Poslužite u zdjelicama sa žličicom vrhnja i malo vlasca.
Večera: Ljuti krumpir s jajima
Sastojci: 2 krumpira, korijen đumbira veličine palca, 2 režnja češnjaka, 1 žlica maslinova ulja, 2 žlice curry praha (blagog ili ljutog, po izboru), domaći umak od rajčice, 4 domaća jaja, malo nasjeckanog svježeg peršina
2. dan
Doručak: Smoothie od borovnica
Sastojci: 1 šalica borovnica, ½ šalice čvrstog jogurta, 1 šalica nemasnog mlijeka i jedna banana.
Priprema: Pomiješajte sve sastojke u blenderu i blendajte minutu do dvije. Po potrebi, možete dodati pola žličice meda.
Ručak: Mediteranska salata od tune
Sastojci: 2 do 3 limenke tune u salamuri koju ste dobro ocijedili, ¼ šalice domaće majoneze, ¼ šalice nasjeckanih maslina, 2 žlice sjeckanog luka, 2 žlice sjeckane crvene paprike, 2 žlice svježe nasjeckanog bosiljka, 1 žlica kapara, 2 velike zrele rajčice, narezane na kockice, 1 žlica soka od limuna, sol i papar po želji.
Priprema: Pomiješajte sve sastojke u velikoj zdjeli i ohladite salatu u hladnjaku.
Večera: Puretina s čilijem
Sastojci: 500 grama nemasne puretine, 1 žlica maslinovog ulja, 1 srednji luk narezan na kockice, 1 crvena paprika narezana na kockice, 1 žuta paprika narezana na kockice, 500 ml domaćeg pirea od rajčice, 400 g pelata, 600 g kuhanog crnog graha, 1 šalica kukuruza, 2 žličice čilija u prahu, 1 žlica kumina, sol i papar prema želji.
3. dan
Doručak: Lagana zobena kaša
Sastojci: 4 šalice vode, 1 šalica zobene kaše, 1½ žličica cimeta, ¼ žličice praha korijandra, 1 klinčić, ¼ žličice đumbira u prahu, ¼ žličice pimenta, 1/8 žličice muškatnog oraščića, ¼ žličice kardamoma i javorov sirup po potrebi.
Priprema: Prokuhajte zob u vodi, ocijedite i dodajte začine i po potrebi zasladite javorovim sirupom.
Ručak: Rolice od kelja i grilane piletine
Sastojci: 8 filea bijelog pilećeg mesa koje ste prepekli na tavi ili roštilju i narezali na trakice, 6 šalica kelja, narezanog na zalogaje, 1 šalica cherry rajčice narezane na četvrtine, 3/4 šalice ribanog parmezana, jedno jaje kuhano oko 1 minutu, 1 režanj sjeckanog češnjaka, ½ žličice Dijon senfa, 1 žličica meda, 1/8 šalice svježeg soka od limuna, 1/8 šalice maslinovog ulja, malo soli i papra, 2 velike tortilje.
Priprema: Pomiješajte jaje, češnjak, senf, med, limunov sok i maslinovo ulje. Umutite dok se ne formira umak. Posolite i popaprite. Dodajte kelj, piletinu i rajčice i umiješajte ¼ šalice naribanog parmezana. Na tortilje ravnomjerno rasporedite salatu i svaku pospite s polovicom preostalog parmezana. Zamotajte i narežite na kriške, pa odmah poslužite.
Večera: Pastrva s povrćem iz pećnice
Sastojci: 2 svježe pastrve, 2 mlada luka, 1 korijen komorača, 3 češnja češnjaka, manji svežanj peršinovog lišća, 150 ml bijelog vina, 200 ml vode, 1 limun, sol, papar, Vegeta.
Priprema: Očišćene pastrve operite pod tekućom vodom i obrišite papirnim ubrusom, pa natrljajte solju i paprom iznutra i izvana te pokapajte limunovim sokom. Pustite da odstoje barem 30 minuta. U manjem lončiću zagrijte vodu, pa razmutite žličicu soli i papra. Operite komorač, otkinite tvrde vanjske dijelove i narežite na četvrtine, pa blanširajte u posoljenoj vodi. Ocijedite. Mladi luk narežite na kolutiće.
Pastrve položite u lim premazan maslinovim uljem, napunite ih češnjakom i lukom, komorač rasporedite oko njih i sve skupa zalijte temeljcem (vodom sa začinima) i bijelim vinom. Stavite u pećnicu i pecite oko sat vremena na 180°C. Nakon polovice vremena pečenja, okrenite ribu. Poslužite uz blitvu s krumpirom, komorač te krišku limuna.
4. dan
Doručak: Muffini s rabarbarom
Sastojci: ½ šalice (oko 50 grama) mljevenih badema, isto toliko smeđeg šećera, 2 žlice naribanog đumbira, jedna žlica lanenog brašna, ½ šalice (oko 70 grama) heljdinog brašna, ¼ šalice (oko 35 grama) integralnog rižinog brašna, 2 žlice kukuruznog brašna, 2 žličice praška za pecivo, ½ žličice cimeta, 1/2 žličice đumbira u prahu i prstohvat morske soli. Pripremite i šalicu sitno narezane rabarbare, jednu malu jabuku narezanu na sitne kockice, 95 ml rižinog ili bademovog mlijeka, ¼ šalice maslinovog ulja (60 ml), 1 veliko jaje i 1 čajnu žličicu ekstrakta vanilije.
Ručak: Zimska ili ljetna voćna salata
Sastojci: izaberite voće po želju, u skladu sa sezonom i narežite na sitnije kockice. Možete koristiti i šumsko voće iz leda, kao i suho voće, samo ga također nasjeckajte. Za preljev: 1 žličica maslinovog ulja, 1 žličica kokosovog ulja, 1 žličica aceto balsamica, 2 žličice sirupa agave, prstohvat soli.
Večera: Punjene paprike na talijanski
Sastojci: Oko 400 grama mljevene puretine ili mljevene junetine bez masti, 4 crvene paprike, 2 šalice domaćeg umaka od rajčice, 1 žličica bosiljka i origana, 1 žličica češnjaka u prahu, ½ žličice soli i papra, ½ šalice smrznutog špinata ili povrća po izboru, 2 žličice ribanog sira parmezana i još malo za ukras.
Priprema: Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i obložite lim za pečenje papirom za pečenje. Očistite paprike i odrežite im vrh. Operite paprike i prerežite ih na pola, tako da svaku polovicu možete puniti. U međuvremenu, zapecite malo puretinu na tavi kojoj ste dodali malo ulja. Rastresite meso, pa ga miješajte na srednjoj temperaturi dok se sve meso ne prokuha.
Dodajte umak od rajčice i začine, pa nastavite kuhati dok puretina ne bude gotova. Dodajte špinat i parmezan i miješajte dok se sve dobro ne poveže. U svaku polovicu paprike stavite jednu do dvije žlice smjese, pa pospite paprikom i zapecite u pećnici 20 do 30 minuta, dok se sir ne otopi.
5. dan
Doručak: Granole od heljde i đumbira
Sastojci: 2 šalice zobi (220 grama), 1 šalica heljde (280 grama), 1 šalica sjemenki suncokreta (200 grama), 1 šalica sjemenki bundeve (200 grama), 1 ½ šalice datulja (300 grama), 1 šalica pirea od jabuke (360 grama), 6 žlica kokosova ulja, 4 žličice kakao praha, komad đumbira (oko 20 grama).
Priprema: Zagrijte pećnicu na 180°C. Pomiješajte zob, heljdu i sjemenke u zdjeli i dobro promiješajte. U tavu stavite kokosovo ulje, datulje i jabučni pire pa pirjajte pet minuta, dok datulje ne omekšaju. Dok se pirjaju, ogulite i naribajte đumbir pa dodajte datuljama. Kad datulje omekšaju, prebacite sve u blender i dodajte kakao, pa promiješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Prebacite ju u mješavinu heljde, zobi i sjemenki, pa promiješajte. Lim za pečenje premažite kokosovim uljem i ulijte smjesu. Pecite oko 45 minuta, no nakon prvih 15 minuta smjesu treba promiješati, pa onda ponavljati svakih 5 minuta, da ne zagori. Kada smjesa postane hrskava, izvadite iz pećnice i ohladite. Možete ju čuvati u limenoj kutijici za kekse i do mjesec dana.
Ručak: Juha od ljute papričice i slatkog krumpira
Sastojci: 2 žlice maslinovog ulja, 2 srednja luka, nasjeckana, 1 sitno nasjeckana crvena ljuta papričica (sačuvajte sok), 1 na kockice nasjeckana zelena zelena paprika, 2 žličice kumina u prahu, 1 čajna žličica soli, 1 žličica korijandra u prahu, 3-4 šalice slatkog krumpira, narezanog na kockice, 4 šalice juhe od povrća, odnosno povrtnog temeljca, 2 žlice mljevenog peršina, 1 žlica soka od limuna, kockica krem sira.
Priprema: U velikom loncu za juhu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i pirjajte dok ne omekša. Dodajte crvene i zelene papričice, kumin, sol i korijander. Pirjajte 1 do 2 minute. Dodajte sok od crvene papričice, slatki krumpir i temeljac. Neka zakuha, pa smanjite, i kuhajte dok krumpir ne omekša, 10-15 minuta. Umiješajte peršin i sok od limuna i maknite s vatre. Kad se malo ohladi, stavite pola juhe u blender, zajedno s krem sirom. Blendajte dok ne dobijete glatku smjesu, pa vratite na vatru da se zagrije, ako je potrebno. Doradite okus solju i paprom i poslužite.
Večera: Losos s tikvicama i limunom
Sastojci: 4 tikvice narezane na kolutove, 2 žlice maslinovog ulja, malo soli i papra po okusu. Za lososa: 2 žličice smeđeg šećera, 2 žlice svježe soka limuna, 1 žlica Dijon senfa, 2 režnja sjeckanog češnjaka, ½ žličice osušenog timijana, ½ žličice suhog origana, ¼ žličice suhog ružmarina, 4 filea lososa približno po 200 grama, 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina lišća, sol i papar po želji.
Priprema: Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i lagano zamastite lim za pečenje. U zdjelici pomiješajte smeđi šećer, limunov sok, senf, češnjak, kopar, origano, timijan i ružmarin. Posolite i popaprite i stavite na stranu. Posložite tikvice u lim za pečenje tako da pokrijete dno, pa ih poškropite s malo ulja i začinite sa soli i paprom, po želji. Dodajte losos u jednom sloju i svaki premažite začinima s obje strane. Pecite oko 15 do 18 minuta.