Blagdan svetog Martina, zaštitnika vinara i vinograda, u Hrvatskoj se obilježava stoljećima. Uz lokalne delicije, na svakom je stolu neizostavna ponuda raznih vina.
Njegove zdravstvene dobrobiti stručnjaci su ispitivali u mnogim studijama. Zaključili su kako u malim količinama konzumacija vina djeluje preventivno na bolesti srca, a kod ljudi koji su imali infarkt može spriječiti pojavu drugog infarkta. Blagotvorni učinak pripisuju resveratrolu, tvari s antioksidativnim djelovanjem kojom obiluje crno vino.
- Crno vino sadrži puno više resveratrola od bijelog vina budući da je najviša koncentracija ove tvari u kožici grožđa, a proces proizvodnje vina uključuje produljeni kontakt s opnama bobica grožđa. Resveratrol je odnedavno dostupan i kao kapsulirani dodatak prehrani. Samo jedna čaša vina osigurava oko 640 mg resveratrola - pojašnjava nutricionistica doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender.
Ističe kako resveratrol ima antioksidativno, protuupalno, antikancerogeno, antivirusno i antiaging djelovanje. Ispitivanja su pokazala da sprečava koagulaciju i nastanak krvnih ugrušaka, uzroka srčanog ili moždanog udara. Stimulira nastanak spojeva koji šire krvne žile, pa povećava protok krvi i bolju opskrbljenost tkiva hranjivim tvarima. Neutralizira štetne slobodne radikale i dodatno štiti krvne žile i srce.
Dodatno, pokazalo se, resveratrol može poslužiti u održavanju “genetske mladosti srca”, djelujući slično kao dijeta sa smanjenim unosom kalorija, te tako utječe na produljenje životnog vijeka - kazala je. Ipak, vino treba piti s oprezom budući da je riječ o alkoholnom piću.
- Preporuka je da muškarci mogu popiti od 1,5 do tri decilitra vina na dan, a za žene je preporuka do jednog i pol decilitra. Žene imaju manje enzima alkohol dehidrogenaze, koji je potreban da se alkohol u organizmu razgradi, pa zato mogu popiti manje pića - savjetuje.
Nutricionistica dodaje kako nikako ne treba piti na prazan želudac nego uz masniju hranu koja usporava pražnjenje želuca pa se alkohol sporije apsorbira.
Dugoročna neumjerena konzumacija alkohola je rizična:
- razara probavni, živčani i krvožilni sustav
- uništava organe endokrinog i dišnog sustava
- povećava sklonost infekcijama i tumorima
- dovodi do poremećaja spolnih hormona
- može izazvati gubitak pamćenja, oslabiti vid...
Evo što stručnjaci misle kad kažu 'jedno piće':
- pivo: 355 mililitara
- vino: 148 mililitara
- žestoko: 44 mililitra
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM: