Zamislite sebe kao biljku i kako biste htjeli živjeti. Sigurno ne biste željeli da vas se uzgaja s umjetnim gnojivima i pesticidima, kažu Carol Cox i John Jeavons, autori knjige”The Sustainable Vegetable Garden: A Backyard Guide to Healthy Soil and Higher Yields”.
Fokus zdravog i ekološki održivog vrtlarstva je na tlu i u načinu postupanja s plodovima koje kasnije jedemo.
- Najbolji način uzgoja je biološki intenzivna poljoprivreda. To je sto posto organski način sadnje, a cilj je maksimalno iskorištavanje na minimalnoj površini zemljišta, uz istovremeno povećanje biološke raznolikosti i održavanje plodnosti tla - napominju autori te dodaju da postoji osam ključnih komponenti za uspješan uzgoj takvog tipa.
To su organski uzgoj, izbjegavanje prevrtanja tla, gredice široke oko 75 centimetara, gusta sadnja te sadnja različitih kultura, korištenje specijaliziranih alata i opreme, fokus na kvaliteti tla i proces uzgoja prilagođava se čovjeku, a ne strojevima.
- Kvaliteta tla prva je karika kod biointenzivnog vrtlarstva. Tlo se treba prokopati dvaput dublje nego kod uobičajenih priprema za vrtlarstvo. Tako korijeni mogu prodrijeti kroz tlo dublje i dobiti više hranjivih tvari i vode. Važan je i kompost. Cilj je vratiti hranjive tvari u tlo nakon što ih biljke iskoriste. Kompost se obično sastoji od suhog lišća, slame, kuhinjskih otpadaka, korova... To se sve miješa i vraća u tlo, a tako mu dajemo priliku da bude bogato hranjivim tvarima te će time pridonijeti i uspješnosti sazrijevanja plodova - kažu autori.
Duboko kopanje i kompost pridonijet će uspješnom i zdravom načinu uzgoja.
- Kod ‘uobičajene’ sadnje svaka kultura se sadi posebno, kod biointenzivnog uzgoja mogu se, naprimjer, posaditi paprike između zelene salate - kaže autor te napominje kako rast jedne kulture neće ugroziti drugu, nego pridonijeti uspješnosti.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:
MEGHAN MARKLE PONOVNO ŠOKIRALA JAVNOST: 'Uništit će mi život, rekli su mi da bježim'