To je to što me zanima!

Umjesto u vrućoj pećnici ljetne deserte pripremite u hladnjaku

Puding, keksi, sladoled, voćni kompoti i svježe voće osnovni su sastojci kolača koji se pripremaju bez pečenja, a odlični su za početnike jer jer priprema jednostavna
Vidi originalni članak

Bajadera, kolač koji okusom podsjeća na poznatu čokoladnu slasticu, priprema se bez uključivanja pećnice. Dovoljno je kuhati 800 g šećera u pola litre vode dok se ne rastopi, a smjesa postane sirupasta. Potom se u nju dodaje 250 g maslaca, 300 g oraha i 300 g mljevenih keksa. Masu podijelite na dva jednaka dijela i u jedan dodajte 75 g rastopljene čokolade. Lim za kolače namastite, dno obložite aluminijskom folijom te prvo ulijete tamnu a potom svjetlu smjesu. Preko svega prelijte čokoladnu glazuru i kolač je gotov. Zbog mnogo šećera bajadere se ne kvare brzo, pa će u hladnjaku izdržati desetak dana.

Omiljeni kolač bez pečenja su i kokos- kuglice, za koje postoji mnoštvo recepata, no najjednostavniji je margarin ili maslac pomiješati s mljevenim keksima, orasima, bademima i čokoladom, a potom smjesu oblikovati u kuglice i uvaljati u kokosove mrvice.

 Kokos- kuglice osobito su praktične jer se mogu zamrznuti. No osim ovih kolačića, bez pečenja se mogu pripremiti i različite vrste torti od voća, keksa i pudinga, sladoledne bombe i rolade od "biskvita" pripremljenog od mljevenih keksa.

Litavski hladni kolač od jagoda

Sastojci: 200 g keksa, 300 ml vrhnja za šlag, 2 žlice želatine, šalica jagoda, 3 žlice šećera, limun

Priprema: Istucite vrhnje sa šećerom, limunovim sokom i malo ribane korice dok se ne zapjeni. Otopite želatinu u malo vruće vode, ohladite i dodajte u šlag. Umiješajte pola keksa i pola jagoda. Izlijte u posudu obloženu folijom. Dodajte jagode i stavite u hladnjak 2-3 sata.

Bijeli svitak na talijanski način

Sastojci: 250 g maslaca, 400 g šećera u prahu, 3 svježa jaja, 1 limun, 250 g zdrobljenih keksa, 1 oblatna

Priprema: Oblatnu stavite na mokru krpu da se navlaži. Mikserom izradite maslac, šećer i jaja pa sve zakiselite limunom. Masi dodajte kekse. Namažite na oblatnu i smotajte u svitak. Čuvajte na hladnom. Režite oštrim nožem na tanke kriške.

Jednostavni ljetni kolač sa šumskim plodovima

Sastojci: 20 prhkih keksa, 2 žlice maslaca, 500 g svježeg sira, 3/4 šalice šećera, 1 i 1/4 šalice narančina soka, paketić želatine, 1/2 šalice marmelade od naranče, 400 g jagoda, 1/4 šalice od borovnice, 2 naranče.

Priprema: Zdrobite kekse u sitne mrvice, dodajte maslac i izmijesite. Pritisnite uz dno kalupa za pitu. Stavite na led 15 minuta. Pomiješajte sir, šećer, narančinu koricu i sok jedne naranče. Dodajte želatinu koju ste otopili u ostatku narančina soka pa još malo miješajte. Izlijte na koru. Čvrsto stegnite plastičnim omotom i hladite barem pet sati. Zagrijte marmeladu da se rastopi i namažite kolač. Posložite borovnice i naranče na kolač te hladite tri sata.

Mađarska rolada bez pečenja

Sastojci: Biskvit: 500 g mljevenih keksa, 100 g šećera, 2 žlice kakaa, 300 ml kave. Krema: 150 g maslaca, 150 g šećera u prahu, 2 žumanjka, 50 ml ruma.

Priprema: Sastojke za kremu dobro umiješajte. Umiješajte i sastojke za biskvit pa razvaljajte na nauljenoj podlozi. Namažite ga kremom pa smotajte u svitak. Držite na hladnom.

Sladoledna bomba od čokolade

Sastojci: 600 ml sladoleda od vanilije, 600 ml sladoleda od čokolade, 150 ml šlaga, 1 žlica konjaka, 125 g usitnjene podloge od snijega bjelanjaka. 

Priprema: Ohladite kalup, a sladoled od vanilije malo odledite. Njime premažite dno i strane kalupa. Stavite u zamrzivač da se stvrdne. Omekšajte sladoled od čokolade, nanesite ga preko vanilije da sredina kalupa ostane prazna-. Vratite u zamrzivač. Čvrsto umutite šlag i konjak pa dodajte usitnjenu podlogu od snijega. Ulijte u kalup i zamrzavajte osam sati.

Recepti su preuzeti iz subotnjeg priloga 24sata "Skuhatćute". Prilog "Skuhatćute" potražite na kioscima svake subote, a novine + prilog koštaju 4,99 kn. 

Idi na 24sata

Komentari 3

  • još_netko 23.07.2011.

    i ovo sa šumskim voćem baš ne štima!! ja probala, nagnjavila se cijelo popodne i na kraju... dobro je bilo sa žlicom :) Ja bih molila onog ko to stavlja u novine i predlaže ljudima te recepte da prvo proba sam to napraviti!!!!

  • Loona_Moonlight 14.07.2011.

    Ja sam jučer radila bajaderu po ovom receptu i odmah mi je bilo čudno kako to da ide pola litre vode, no ipak sam tako radila... NEMOJTE TO NI SLUČAJNO RADITI JER JE PREVIŠE VODE I NAKON ŠTO JE BAJADERA STAJALA U FRIŽIDERU CIJELU NOĆ, NIJE SE STVRDNULA, ne može se uopće narezati jer se odmah prelije i možeš je jesti jedino sa žlicom :((((((( Sada sam stavila u škrinju pa ću vidjeti jel ima kakve koristi ili je sve bačen novac (orasi su 79,90kn/kg!!!)...

  • bzzzzz 08.07.2011.

    mmmmmmmmmmmmmmmmm sline cure

Komentiraj...
Vidi sve komentare