Tajna zdravog srca leži u mediteranskoj prehrani i umaku od rajčice, tvrde španjolski istraživači sa Sveučilišta Barcelona. Umak od rajčice sadrži 40 antioksidansa, polifenola koji sprječavaju oksidativni stres koji oštećuje srčani mišić i uništava stanice. On tako štiti od srčanog udara, piše Daily Mail.
Znanstvenici su proučavali na koji način tradicionalni umak sofrito, koji se jede u Španjolskoj, Portugalu i Latinskoj Americi, a radi se od rajčica, luka, maslinovog ulja, kukuruznog brašna i češnjaka, djeluje na zdravlje srca. Utvrdili su da jedenje umaka bolje djeluje na zdravlje srca nego jedenje pojedinačnih namirnica zato što kombinacija sastojaka sadrži veći udio polifenola.
Također, što su sastojci kvalitetniji to je i korist veća, pa je umak od ekstra djevičanskog maslinovog ulja kvalitetniji jer ima bolja antioksidativna svojstva.
- Prožimanje sastojaka doprinosi boljem učinku zato što umak sadrži više polifenola nego rajčice ili sok od rajčica zato što i češnjak, ulje i luk pružaju dodatne antioksidanse - istaknula je jedna od znanstvenica, Anna Vallverdz Queralt.