To je to što me zanima!

Umak od krastavaca i maslaca - savršeno paše uz tjesteninu

Često nemamo vremena kuhati po receptu, nego improviziramo, no neke stvari doista vrijedi probati. Ovaj umak za tjesteninu od krastavaca dobar je izbor za ljeto - osvježava i oduševljava okusima
Vidi originalni članak

Krastavci su oblikom i bojom slični tikvicama. Oboje spada u voće, ali se jedu kao povrće. Umak za tjesteninu s krastavcima sličan je onome od tikvica, samo ima nešto svježiji i lepršaviji okus. Po želji, dodajte mu svježe začinsko bilje, malo parmezana, crvene paprike ili svježe mljeveni papar. 

POGLEDAJTE VIDEO: Evo kako upariti pojedine vrste tjestenine s umakom 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Sastojci: 

- 3 srednja krastavca (oko 1,3  kilograma)
- 5 režnjeva češnjaka 
- 6 žlica slanog maslaca, ili maslinovog ulja 
- 1/2 žličice kuhinjske soli (dvostruko ako koristite neslani maslac)
- oko 200 grama tjestenine po izboru
-. po želji: svježe sjeckani bosiljak, žličica crvene paprike, ribani parmezan

Priprema:

Krastavce krupno narežite i ostavite sa strane. Nasjeckajte češnjak. 

U lonac stavite 6 šalica slane vode, zagrijte i ubacite tjesteninu kad počne kuhati. Skuhajte ju, ali tako da bude još dosta tvrda i spremite jednu šalicu vode u kojoj se tjestenina kuhala.

U veliku tavu za pirjanje stavite maslac ili maslinovo ulje. Zagrijte na  srednje jakoj  vatri, pa  dodajte češnjak i pecite dok ne pusti miris. Ako koristite papriku, pospite je po češnjaku, pa u to ubacite krastavce i pojačajte vatru na srednje jako. Kuhajte ih dok ne dobiju konzistenciju šalše.

Krastavac će pustiti vodu, što će pomoći da češnjak ne zagori. S vremenom će višak tekućine ispariti, a krastavci će se 'stisnuti' tako da će njihov okus doći do izražaja.  Pustite da se kuhaju dok ne dobiju konzistenciju poput namaza i dok potpuno ne ispari voda koju su pustili. 

Zatim im dodajte otprilike četvrtinu šalice vode u kojoj se kuhala tjestenina,  promiješajte drvenom žlicom da sastružete sve smeđe komade zalijepljene na tavi i dodajte tjesteninu. Dolijte još četvrtinu šalice vode u kojoj se kuhala tjestenina i i kuhajte na umjerenoj vatri dok tjestenina ne bude savršeno al dente i dok se krastavac ravnomjerno ne rasporedi.

Po želji dodajte malo sira, ili bosiljak, ili papar, te promiješajte prije posluživanja. Na tanjuru možete dodati još malo parmezana. 

Idi na 24sata

Komentari 28

  • 29.07.2021.

    Ja bi ipak krastavce sa vrhnjem, onako hladne😋

  • Tiha Žena 29.07.2021.

    Za tjesteninu i savjete samo Vincezo's Plate pratim... lik poštuje namirnice, jedniatavnost i opet namirnice... sve ful jednostavno, nema nasilja u receptima (kao vrhnje i slično) samo brutala jednostavno i def najbolje što tjestenina može dati... ovo kad vidim "pecite češnjak..." plač

  • nap 29.07.2021.

    Volim umake i nije lose

Komentiraj...
Vidi sve komentare