Krastavci su oblikom i bojom slični tikvicama. Oboje spada u voće, ali se jedu kao povrće. Umak za tjesteninu s krastavcima sličan je onome od tikvica, samo ima nešto svježiji i lepršaviji okus. Po želji, dodajte mu svježe začinsko bilje, malo parmezana, crvene paprike ili svježe mljeveni papar.
POGLEDAJTE VIDEO: Evo kako upariti pojedine vrste tjestenine s umakom
Sastojci:
- 3 srednja krastavca (oko 1,3 kilograma)
- 5 režnjeva češnjaka
- 6 žlica slanog maslaca, ili maslinovog ulja
- 1/2 žličice kuhinjske soli (dvostruko ako koristite neslani maslac)
- oko 200 grama tjestenine po izboru
-. po želji: svježe sjeckani bosiljak, žličica crvene paprike, ribani parmezan
Priprema:
Krastavce krupno narežite i ostavite sa strane. Nasjeckajte češnjak.
U lonac stavite 6 šalica slane vode, zagrijte i ubacite tjesteninu kad počne kuhati. Skuhajte ju, ali tako da bude još dosta tvrda i spremite jednu šalicu vode u kojoj se tjestenina kuhala.
U veliku tavu za pirjanje stavite maslac ili maslinovo ulje. Zagrijte na srednje jakoj vatri, pa dodajte češnjak i pecite dok ne pusti miris. Ako koristite papriku, pospite je po češnjaku, pa u to ubacite krastavce i pojačajte vatru na srednje jako. Kuhajte ih dok ne dobiju konzistenciju šalše.
Krastavac će pustiti vodu, što će pomoći da češnjak ne zagori. S vremenom će višak tekućine ispariti, a krastavci će se 'stisnuti' tako da će njihov okus doći do izražaja. Pustite da se kuhaju dok ne dobiju konzistenciju poput namaza i dok potpuno ne ispari voda koju su pustili.
Zatim im dodajte otprilike četvrtinu šalice vode u kojoj se kuhala tjestenina, promiješajte drvenom žlicom da sastružete sve smeđe komade zalijepljene na tavi i dodajte tjesteninu. Dolijte još četvrtinu šalice vode u kojoj se kuhala tjestenina i i kuhajte na umjerenoj vatri dok tjestenina ne bude savršeno al dente i dok se krastavac ravnomjerno ne rasporedi.
Po želji dodajte malo sira, ili bosiljak, ili papar, te promiješajte prije posluživanja. Na tanjuru možete dodati još malo parmezana.