Bez obzira na to trebate li brzi slasni zalogaj ili predjelo za nenadane goste, slasni umaci u koje se mogu uranjati čips, krekeri, pereci, ali i povrće narezano na štapiće, idealno su rješenje.
Jedan od najpopularnijih umaka ili “dipova” je bliskoistočni humus, koji je savršen uz popečeni kruh ili čips. Oko 300 g kuhanog slanutka u blenderu pomiješajte s dvije žlice maslinova ulja, dvije žlice aceta balsamica, dvije žličice vegete i 100 g mascarponea. Ovaj umak, ali i one od graha, pečene paprike, avokada i ostalog povrća, za još bolju aromu možete posuti s malo mljevenih kikirikija ili oraha. Ako je prerijedak, dodajte mu malo krušnih mrvica.
Radite li umake na bazi od sira, prije posluživanja pospite ih svježim vlascem, peršinom ili metvicom. Gušćim “dipovima” možete i puniti izdubljeno svježe povrće poput rajčica ili paprika.
Meksički zeleni umak guacamole
Ogulite i očistite dva avokada, nakapajte ga limunovim sokom pa zgnječite. Dodajte nasjeckani mladi luk, protisnuti češnjak, maslinovo ulje, narezanu ljutu papričicu, sol i papar. Sve izmiješajte.
Umak od fete i sušenih rajčica
Pomiješajte 100 g feta sira, šalicu nemasnog jogurta i dvije žlice maslinova ulja. Ubacite pola šalice nasjeckanih, ocijeđenih sušenih rajčica, posolite i popaprite. Sve izmiješajte i poslužite s perecima.
Mirisni crveni umak od mrkve
Skuhajte 400 g mrkve, zgnječite je pa joj dodajte žličicu cimeta, tri žlice maslinova ulja, tri žlice svježeg sira, žličicu crvene paprike, žličicu kima, sol i papar. Sve dobro promiješajte.