Antonija Zelenika (48) posljednjih šest godina osvaja domaće i inozemno tržište pekmezima, džemovima i marmeladama.
Slavonka je posao pokrenula u Velikoj kod Požege gdje je s obitelji podigla imanje koje se prostire na nekoliko hektara, a na kojem je posadila prvenstveno šipak, ali i ostalo mješovito voće.
- Na pokretanje ovog posla odlučila sam se jer godinama nisam mogla pronaći posao. Riskirala sam, uložila ušteđevinu i posadila plantažu - prisjetila se Zelenika kako je počela s poslom 2010. godine.
Osim šipka proizvodi pekmeze od breskve, jagode, višnje, šljive, bazge, aronije i ružinih latica. Ukupno ima i više od 300 stabala jabuka i šljiva. Od konkurencije na tržištu razlikuje se po tome što se kod nje sve radi ekološki, što potvrđuju i brojna priznanja i medalje sa sajmova iz svih dijelova Hrvatske i inozemstva.
- U prve tri godine bavljenja ovim poslom zarade gotovo da i nisam imala jer se sve ulaže u proizvodnju. Novac je počeo stizati tek u četvrtoj godini. Godišnje napravim više od 2000 bočica pekmeza svih veličina - uvjerava nas Antonija. Tvrdi da je upravo šipak s kojim najčešće radi najteži za održavanje jer ga je potrebno tri puta kopati da bi urod bio bolji. Velika potražnja vlada za pekmezom od bazginih bobica koji nakon 10 dana konzumiranja pomaže u poboljšanju krvne slike.
O eko podrijetlu njenih pekmeza, marmelada i džemova svjedoče i Eko certifikati na etiketama svake staklenke, a u čijoj izradi najviše pomaže sin Bruno.
Za dobar pekmez trebaju tri dana
Pekmezi Antonije Zelenije su niskoenergetski jer sadrže veliki udio voća i do 25 posto eko šećera. - Recepti su jednostavni, ali volim eksperimentirati sa svim vrstama voća. Rad na proizvodima od šipka mi oduzme barem tri do četiri dana. Prvo berem šipak pa ga dobro operem. Potom ga kuham i pasiram. Zatim opet ukuhavam do željene gustoće i dodajem šećer po želji. Kod mene ide 25 posto na kilogram, ali svatko radi po svojoj želji. Nije zahtjevno, ali treba biti originalan - zaključila je poduzetnica.