Tamna čokolada čuva mozak, srce, krvne žile i smanjuje rizik od dijabetesa. Flavanoli se nalaze u kakau kojeg u tamnoj čokoladi ima od dva do tri puta više nego u mliječnoj te je zato znanstvenici nazivaju zdravom namirnicom. Najzdravije varijante tamne čokolade imaju najmanje 70 posto kakaa, kažu znanstvenici sa američkog Sveučilišta Harvard.
Znanstvenici su otkrili kako unos tamne čokolade više od pet puta tjedno smanjuje rizik od srčanih bolesti za čak 57 posto. Zbog flavanola u tamnoj čokoladi smanjuje se i LDL, loš kolesterol koji oštećuje arterije koje odvode krv iz srca. Znanstvenici s Harvarda su objasnili i kako dugoročni unos flavanola iz tamne čokolade može smanjiti rizik od dijabetesa.
- Dvije kockice tamne čokolade na dan čuvaju srce - rekli su i dodali da treba pripaziti s količinama jer su nutritivne vrijednosti tamne čokolade vrlo visoke. Samo 100 grama ima 546 kalorija. Ipak, tvrde da za razliku od mliječne čokolade, tamna puno brže izaziva sitost pa je ljudi najčešće ni ne mogu pojesti u velikim količinama.
Ona je i odličan izvor antioksidansa, a njima je bogatija i od nekog voća, primjerice borovnica, brusnica i acai bobica. Jedino voće s većim antioksidativnim svojstvom je šipak.
Smanjuje rizik od raka
Stručnjaci američkog Instituta za istraživanje raka tvrde da unos čokolade može pomoći u izbjegavanju karcinoma.
- Kakao smanjuje oksidativni stres koji može dovesti do nenormalnog rasta stanica raka - objasnili su istraživači. Jedan od najvažnijih benefita tamne čokolade je njezin utjecaj na mozak.
Sadrži feniletilamin koji su nekad liječnici pripisivali kao lijek jer podiže raspoloženje. Potiče lučenje serotonina koji djeluje kao antidepresiv, a kako tvrde stručnjaci, dovoljna je samo jedna kockica.
Pojačava i lučenje endorfina koji smanjuju stres, zbog čega se lako “navući” na tamnu čokoladu. Tvrde i da tamna čokolada može poboljšati funkciju mozga. Naime, flavanol koji se nalazi u kakau može kroz samo pet dana unosa tamne čokolade poboljšati protok krvi u mozak.
- U tamnoj čokoladi ima od 50 do 90 posto kakaa, a on može poboljšati verbalne sposobnosti i istodobno smanjiti rizik od demencije - rekli su znanstvenici sa Sveučilišta u Kaliforniji koji su dokazali kako ljudi starije dobi imaju bolje kognitivne funkcije ako jedu tamnu čokoladu. Osim mozga, flavanol hrani i kožu.
Čokolada poboljšava protok krvi u koži i štiti je od oštećenja sunčevih zraka, dokazali su nutricionisti u studiji objavljenoj u časopisu The Journal of Nutrition.
Znanstvenici savjetuju konzumiranje 6 grama tamne čokolade dnevno, odnosno dvije kockice, za bolje zdravlje srca i žila.
Bogata mineralima
Ovisno o udjelu kakaa, čokolada će sadržavati više kalcija. Osim minerala, sadrži i vitamine B1, B2, B5, B6, folnu kiselinu i beta-karoten. Također je jedan od najboljih izvora antioksidansa, osobito flavonoida.
Pomoću čokolade smanjite zdravstvene probleme
- Bolje pamćenje: Pospješuje prokrvljenost mozga i neuronske veze pa je pamćenje bolje i mnogo uspješnije
- Čuva srce: Dnevni unos od 100 g smanjuje rizik od srčanih bolesti, smanjuje krvni tlak i poboljšava cirkulaciju
- Podiže raspoloženje: U organizmu potiče stvaranje serotonina, odnosno hormona dobrog raspoloženja
- Kontrolirajte šećer: Krvne stanice su zdravije, kontrolira šećer u organizmu i štiti od dijabetesa
- Štiti kožu: Odlična je za ten i njegu suhe kože. Dobar je izvor flavonoida koji štite kožu od štetnog UV zračenja
- Manje stresa: Jedete li samo 40 grama tamne čokolade svakog dana, možete značajno smanjiti stres
Magični utjecaj čokolade na organizam
- Feniletilamin: Stimulans iz čokolade koji funkcionira kao neurotransmiter poboljšava raspoloženje
- Endorfin: Jedenje čokolade trenutačno potiče lučenje endorfina, hormona sreće i stvara osjećaj zadovoljstva
- Serotonin: Potiče lučenje serotonina koji se ponaša kao antidepresiv, a za njegovo aktiviranje dovoljna je kockica
- Flavonol: Antioksidans sprečava oksidaciju kolesterola pa štiti krvne žile, snižava krvni tlak, poboljšava pamćenje i smanjuje rizik od dijabetesa
Prirodni afrodizijak: Asteci su pili čokoladu za bolju seksualnu moć
Čokolada je oduvijek slovila i kao moćan afrodizijak. Astečki vladar Montezuma pio je velike količine čokolade kako bi mogao zadovoljiti harem svojih ljubavnica.
S druge strane, čokolada je, zbog straha od utjecaja jakih afrodizijskih svojstava, bila zabranjena astečkim ženama. Najpoznatiji ljubavnik Casanova čokoladu je smatrao najboljim doručkom.
Za bolji rezultat: Dvije kockice nakon vježbanja
Tamna čokolada može poboljšati atletske sposobnosti ljudi jednako kao i redovito vježbanje, otkrila je studija američkog Sveučilišta Wayne State University. Male doze tamne čokolade dnevno u kombinaciji s vježbanjem povećavaju atletske sposobnosti za čak 50 posto.
Tamna čokolada sadrži zdrave antioksidanse koji se bore protiv slobodnih radikala i djeluju protuupalno, a to vam može pomoći nakon vježbanja. Dvije kockice tamne čokolade preporučuju nutricionisti i fitness treneri, ali isto ne vrijedi za mliječnu čokoladu koja je puna šećera.
Tamna čokolada ne kvari zube, nego ih čuva...
Znanstvenici sa Sveučilišta Osaka u Japanu dokazali su da teobromin iz tamne čokolade sprečava propadanje zubiju. Na taj način eliminiraju se bakterije streptokoka koje pridonose njihovu propadanju. Za očuvanje zdravlja cakline dovoljno je da pojedete samo 12 grama tamne čokolade dnevno.
Jesenski trendovi: Zbog ovih 11 frizura odmah ćete poželjeti kratku kosu!