Ovom božićnom desertu ne nedostaje ni okusa, ni teksture, a ni šarenila, koje će oduševitI i one najmlađe. Različito voće, sir i malo ruma su osnovni sastojci božićnog kruha
Vidi originalni članak
Sastojci:
- 100 g suhih marelica
- ušećerenih trešanja
- narančinih i limunovih korica
- rum
- 200 g svježeg kravljeg sira
- 150 g šećera
- vanilin šećer
- prstohvat soli
- 2 jaja
- 8 žlica ulja
- 4 žlice mlijeka
- 400 g brašna
Za glazuru:
- 1/2 bjelanjka
- 100 g šećera u prahu
- žlica ruma
- ušećereno voće za ukras
Priprema:
Suho i ušećereno voće sitno nasjeckajte i malo poškropite s rumom. Mikserom izmiješajte sir, obje vrste šećera, jaja, ulje, mlijeko i sol.
Dodajte brašno s praškom za pecivo, pa postepeno dodajte voće. Prebacite smjesu u nauljeni i pobrašnjeni duguljasti kalup i pecite oko 40 minuta na 175°C.
Otvorite malo vrata od pećnice i pecite još 15 minuta.
Ohlađeni kolač prelijte umućenim bjelanjkom, šećerom i rumom, pa ukrasite kandiranim voćem.