To je to što me zanima!

U vrtu ili stanu organizirajte potragu za skrivenim jajima, s nagradama - oduševit će djecu

Donosimo pregršt ideja kako Uskrs za djecu učiniti zabavnim - od ukrašavanja pisanica rukama, do organiziranja potrage za jajima sakrivenim u vrtu ili dvorištu. Može sudjelovati cijelo društvo, više obitelji
Vidi originalni članak

Osim što će se obitelji i prijatelji za Uskrs okupiti oko stola, blagdan je to koji donosi proljeće, buđenje života, životnu radost. Šarene, ukrašene pisanice, košarice s jajima, zečići, pilići i ostali uskršnji simboli čine slavljenje Uskrsa još i ljepšim, zato vam donosimo pregršt savjeta kako za Uskrs možete razveseliti i zabaviti svoje najmlađe. U uskršnju potragu za jajima, izradu pisanica i ostale uskršnje igre uključiti se, dakako, mogu i stariji, utoliko će zabava biti još i veća.

Današnji roditelji su se nekad za Uskrs samo "tukli" s ofarbanim jajima, u novije su nam vrijeme ovamo, međutim, stigli i neki zapadnjački običaji i uskršnje igre, prije svega potraga za jajima. Na odraslima je da tu potragu učine što zabavnijom, a na djeci da se u njoj što više i zabave. Ova će igra pritom razvijati i njihove kognitivne i motoričke sposobnosti, najmanji će pak učiti razlikovati boje, brojeve, svi skupa učit će se i - strpljenju. Igru je, prema nekim povijesnim tumačenjima, u 16. stoljeću izmislio sam Martin Luther kako bi na Uskrs zabavio djecu, s kojom su jaja u vrtu tražile i majke.  

POGLEDAJTE VIDEO: Uskršnje radosti u Zoološkom

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Krenimo s idejama. 

1. Imate li dvorište odnosno vrt, potraga za uskršnjim jajima će vani biti najzabavnija, ali i najzdravija. Ako se igra ne može organizirati vani, neka bude u zatvorenom prostoru, kući ili stanu, pri čemu se djeci onda može ograničiti, čak i ograditi radijus unutar kojeg će potraga biti organizirana. Prostor na kojem ćete sakriti jaja može biti ograđen stolicama, špagom, zatvorenim vratima ili nekim drugim obilježjima. 

VOX POPULI Kakvi su vaši običaji za Uskrs? 'Bojanje jaja, odlazak u crkvu'

2. Za sakrivanje su najpraktičnija plastična ili drvena jaja, da ne bude "svega". Jaja sakrijte u dvorištu ili vrtu, u zatvorenm prostoru, gdje god vam padne napamet, po mogućnosti da je što teže za stariju djecu, lakše za one mlađe. Poželjno je da po svakom djetetu u "lovu" bude desetak jaja - teško je očekivati da će sva biti pronađena pa da ne bude suza. Pobjednik je onaj tko ih prikupi najviše. 

3. Jedno od pravila "lova" može biti, međutim, da svako dijete traži isključivo jaja boje koju je prethodno odabralo, primjerice samo žuta ili samo zelena, crvena jaja... Ili, da se na svako od njemu namijenjenih jaja napiše po jedno slovo njegovog imena, pa traži dok ih ne nađe sve.  

4. Igra se može i "unaprijediti", odnosno njeno blago za djecu učiniti još većim, ako se u prostoru sakrije plastična prazna jaja u koja se može staviti neka nagrada - mali slatkiš, novčić, sitna igračka... Takav je "lov" na jaja prikladan za djecu koja više sitne predmete neće stavljati u usta ili nos. 

5. Osim sitnih igračaka ili slatkiša, u plastično jaje koje se može otvoriti i zatvoriti može se staviti i "poklon-bon", odnosno šareni papirić na koji smo napisali što je nagrada, primjerice, odlazak u kino, zoološki vrt, u igraonicu, ili pak nešto drugo što djeca žele, poput odlaska u grad na sladoled. Djeca i sama mogu prethodno na papiriće ispisivati svoje želje, koje će odrasli onda umetnuti u skrivena jaja. 

6. Za malu djecu, "skrivena" jaja mogu biti vidljivija tako što se za njih zavežu baloni, štoviše, baloni punjeni helijem pa će jaja i "poletjeti". U tom slučaju, djeci se može reći da svatko od njih traži jaja određene boje, pri čemu će balon vezan uz jaje biti u nekoj drugoj boji. Ili, da traže jaja s određenim brojem. 

7. Za malu djecu, pomoć u traženju mogu biti zečevi, koke i slični izrađeni ukrasi, upiknuti u zemlju na mjestu gdje je jaje skriveno, za nešto starije se uz pomoć tih ukrasa mogu izraditi putokazi do jajeta, s jednostavnim uputama, a za najstarije pisani putokazi s nešto misterioznijim uputama. 

8. Još jedan zgodan savjet za one manje, ali i veće tragače - putem do skrivenih jaja mogu im se zadati zadaci poput "pomiriši tri različita cvijeta", ili "pronađi crveni cvijet" i slično. Zadatak, međutim, može biti i "kad nađeš jaje mjaukni", "kokodači", "otpjevaj pjesmu" i slično. 

9. Tijekom traganja, svako dijete može dobiti i papiriće sa dodatnim sportskim zadacima koje moraju napraviti između svaka dva pronađena jajeta, na primjer "napravi kolut naprijed", "sljedeće jaje traži skakutajući" i slično. 

KLASICI, DOKUMENTARCI, SHOWOVI Veliki vodič: Što i kad gledati na domaćim programima za Uskrs?

10. Jaja se vani može sakriti u granje, ili tako da ih se na granje objesi na malim vrpcama, u kući ih se pak može staviti na svijećnjak, što je, uostalom i lijepa uskršnja dekoracija

11. Još jedna ideja za veseli dječji Uskrs je potraga za zecom - od papira ili boje u dvorištu se mogu napraviti "otisci" zečjih šapa, a da na kraju potrage bude zeko - igračka ili, kamoli dječje sreće, pravi zeko. 

12.  Trag do zeke mogu biti i kokos-kuglice u papirnatim košaricama, kao zečji repići

13. Evo i jedna nova ideja za ukrašavanje pisanica: neka djeca umoče prste u boju i nježno ih pritisnu na jaje, otisak može biti lice, kojem će se, kad se osuši, akrilnom olovkom iscrtati oči, nos i usta, kosa..Otiscima prsta može se naslikati i zeko, mrkva...

14. Djecu će jako razveseliti i uskršnje košarice, koje mogu sami izraditi, ili pak mogu ukrasiti gotovu, kupljenu košaricu. Primjerice, košarica može biti personalizirana, da se ime djeteta ispiše na papiru ili, još bolje, isplete: upletite zajedno tri duljine debele vune ili  ili špage, krajeve sljepljujući s malo vrućeg ljepila. Oblikujte pletenicu u željeno slovo i višak duljine odrežite, kraj savijte i opet zalijepite. 

15. Vani, na travi, možete organizirati mali uskršnji snack, fine zdrave grickalice spremite u plastična jaja, neka budu iznenađenje

16. Osim potrage za jajima u dvorištu odnosno vrtu, može se organizirati i utrka za jajima, koja ne mora biti rezervirana isključivo za djecu - i odrasli mogu u njoj sudjelovati. Štoviše, mame i tate, prijatelji i odrasli rođaci se mogu utrkivati i u vlastitoj, senior kategoriji, što bi itekako moglo zabaviti i djecu i odrasle. Utrkivati se mogu, u parovima, odrasli sa djecom, koji mogu izraditi i svoje dresove s oznakama zečića, cvijeća i ostalih simbola Uskrsa i proljeća. Tko brže do poredanih jaja, njegova pobjeda. 

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare