To je to što me zanima!

U Srbiji bolnice pune pacijenata s infarktom zbog zahlađenja, evo kakvo je stanje u Hrvatskoj

Prof. dr. Predrag Mitrović iz Kliničkog centra Srbije u Beogradu kaže kako su koronarne jedinice u zemlji pretrpane, a broj pacijenata sa srčanim udarom zadnjih dana povećan je za 20 posto
Vidi originalni članak

Prema informacijama s kojima raspolaže Hrvatski zavod za hitnu medicinu, nije zabilježeno značajnije odstupanje u pružanju hitne medicinske skrbi pacijentima s dijagnozama iz skupine kardiovaskularnih bolesti u posljednjih nekoliko dana u odnosu na prethodna razdoblja, odgovorili su na naše pitanje u 'Hitnoj pomoći' na naše pitanje nakon što su u petak prije podne iz susjedne Srbije stigle informacije kako na koronarnim jedinicama u bolnicama kod njih vlada kaos. 

POGLEDAJTE VIDEO: Ovi znakovi javljaju se i do mjesec dana prije srčanog udara

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

I u vodećim zagrebačkim bolnicama kažu kako nema značajnijeg povećanja broja pacijenata s kardiovaskularnim problemima.

- Pacijenata je mnogo, ali nismo zamijetili da se zbiva nešto izvanredno odnosu na prethodno razdoblje - odgovorio nam je akademik Davor Miličić, predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila u KBC Zagreb. I u KB Dubrava neslužbeno kažu da nema veće navale kardiovaskularnih pacijenata nego inače.   

Kako prenosi Dnevnik.hr, po riječima kardiologa prof. dr. Predraga Mitrovića iz Kliničkog centra Srbije u Beogradu, koronarne jedinice diljem Srbije su prenatrpane, a u posljednjih nekoliko dana broj pregleda i pacijenata sa srčanim udarom povećao se za čak 20 posto. Razlog za pogoršanje stanja kardiovaskularnih bolesnika vidi u promjeni vremena, odnosno u zahlađenju kojem svjedočimo ovih dana. Naime,naglo zahlađenje vodi k sužavanju krvnih žila, što može otežati njihovu prohodnost u slučaju da već postoje suženja ili sklonost ugrušcima.   

KAKO SI POMOĆI DO HITNE Simptomi srčanog udara za žene i muškarce - znakovi se mogu javiti čak i tjednima ranije

- Mnogi kronični bolesnici tijekom ljeta su smanjili dozu terapije koju koriste. Kad se vrate na staru dozu, dolazi do problema. Ono o čemu mi stalno pričamo je promjena vremena, taj prijelaz iz toplog u hladno, kad se sužavaju krvne žile i može doći do infarkta", rekao je Mitrović za Blic.rs. Dodaje da se svi trenutačno liječe iako su jedinice prenatrpane, uz upozorenje da su trenutačno najugroženiji kronični bolesnici.

- Svaki poremećaj u terapiji i vremenu najviše pogađa njih. Isto se događa svugdje u Srbiji, imamo povećanu hipertenziju i srčane udare, kaže prof. dr. Mitrović. Čak i mlađe osobe, dodaje, u dobi od 40 do 50 godina, mogu doživjeti poremećaje srčanog ritma i hipertenziju. Stoga je važno voditi računa o nekim simptomima. 

JEDITE ZDRAVO Najbolja i najgora hrana za srce

- Kod povišenog krvnog tlaka ne smiju se zanemariti glavobolje, nesvjestica i osjećaj pritiska u glavi. Kad je u pitanju srce, obavezno se treba javiti liječniku ako se osjeća bol u prsima koja se širi u lijevu ruku, kao i bol u vratu, čeljusti i leđima - ističe liječnik. 

Ključ zdravog srca je prevencija i poznavanje vlastitog tijela, a što za kardiovaskularno zdravlje možete napraviti već danas, pročitajte u specijalu Zavoli svoje srce!

Idi na 24sata

Komentari 17

  • mars7 04.10.2024.

    Vise zbog loseg prehrane vsokog tlaka pusenja

  • državnineprijatelj01 04.10.2024.

    Lako ćemo s njima, nego što je odlučeno na Međunarodnom samitu o ptičjoj gripi u Washingtonu koji je trajao od 2. do 4. listopada 2024-e godine? Hoće nas bijele kute žestoko napasti s bockama ili ...

  • Pravedna60 04.10.2024.

    Promjena vremena? Zahlađenje? Aha. Sada i to znamo. Za mene je to nešto novo. Nikad čula. Ali dobro. Paziti ću na sebe

Komentiraj...
Vidi sve komentare