Juhom su se naši preci krepili od otkrića vatre, kad su meso kuhali u životinjskoj koži. Zapisi, odnosno recept za prvu juhu pronašli su u Epikurovoj kuharici iz 4. stoljeća, a pripremala se od sastojaka poput pšenice, maslinova ulja, mljevenog mesa, mozga, papra, lovora, kumina, vina, uz dodatak fermentiranog ribljeg umaka.
S obzirom na to da nije bilo žlica, komadići povrća ili mesa vadili su se iz zdjela desnom rukom ili nožem, jer tek je u 14. stoljeću u upotrebu došla žlica.
U 16. stoljeću Francuzi su juhu nazvali 'soupe', a to je juha kakvu i danas znamo. Naziv je došao od kruha koji se stavljao na dno zdjele i upijao juhu.
Povjesničari vjeruju kako se juha prvi put javno poslužila u restoranima upravo u Parizu u 18. stoljeću. Kocka za juhu prvi put se spominje 1772., a britanski istraživač James Cook, koji ju je sam radio pustivši da temeljac ispari, nosio ju je na svoja putovanja.
U Građanskom ratu u Americi jela se juha od graha, a u Londonu u 2. svjetskom ratu restorani su posluživali jednostavnu juhu od cikle.
Verdi je prije skladanja tražio inspiraciju u domaćoj juhi s tjesteninom, a Michelangelo, oslikavajući Sikstinsku kapelu, nije ni silazio sa skela, nego mu je sluga donosio kruh i zdjelicu juhe.
Tri recepta za okrepljujuće zimske juhe:
Juha od rajčica s mesnim okruglicama
Sastojci: 3 žlice ulja, glavica luka, peršin, 2 mrkve, 250 g sjeckanih rajčica, 1 I 1/2 l vode, žlica šećera, dl crnog vina, 3 žlice limunova soka; okruglice: veća žemlja, bosiljak, jaje, dl mlijeka, 250 g mljevenog mesa, sol, papar
Priprema: Narežite pecivo na kockice I namočite ga u malo mlijeka. Ocijedite ga pa pomiješajte s mljevenim mesom, jajem I bosiljkom. Posolite I popaprite te izmiješajte. Oblikujte okruglice.
Mrkvu nasjeckajte te popržite na ulju sa sjeckanim lukom I peršinom. Popržite te dodajte sjeckane rajčice. Pirjajte ih dok ne omekšaju, dolijte vodu I pustite neka prokuha. Ulijte crno vino, posolite juhu te dodajte malo šećera I limunova soka. Ubacite mesne okruglice I kuhajte oko 15 minuta.
Krem juha od sira
Sastojci: 2 luka, 2 šalice vode, 2 žlice maslaca, 2 žlice brašna, žličica soli, 1/2 žličice bijelog papra, 2 šalice mlijeka, 1/2 šalice ribanog parmezana ili tvrdog ovčjeg sira, pržene kockice kruha, sjeckani peršin
Priprema: Očistite luk I narežite ga na rezance. Kuhajte ga u vodi dok ne omekša. Na manjoj tavi napravite svjetliju zapršku od maslaca I brašna. Ubacite zapršku u zdjelu s lukom I vodom.
Posolite I popaprite te postupno ulijevajte mlijeko neprestano miješajućI dok se juha ne zgusne. Dodajte sir I nastavite s miješanjem dok se ne rastopi. Gotovu juhu poslužite u zagrijanim tanjurima, dodajte dvije-tri žlice prženih kockica kruha I pospite sjeckanim peršinom.
Ruska juha s kupusom
Sastojci: 150 g kiselog kupusa, 100 g kuhane šunke, 50 g teleće jetre, 100 g šampinjona, 10 g kopra, 10 g kapara, 70 g ječmene kaše, 5 dl goveđeg temeljca, sol, papar
Priprema: Operite ječmenu kašu I stavite je kuhati u posoljenoj vodi. Na uske trake izrežite kuhanu šunku I jetru. Očistite šampinjone ili neku drugu vrstu gljiva I narežite na ploške.
Na zagrijanom ulju prepržite jetra I šunku. Dodajte gljive I kiseli kupus te pirjajte sve oko 15 minuta. Umiješajte kapare I sjeckani kopar. Zalijte s goveđim temeljcem, dodajte ocijeđenu I napola kuhanu ječmenu kašu te kuhajte sve još pola sata, dok ječam ne omekša. Gotovu juhu poslužite u keramičkim zdjelicama.