Makedonska kuhinja idealan je spoj lagane mediteranske i zasitne balkanske gastronomije. Zbog blage klime, mnogo sunca, svježe vode i plodnog tla u Makedoniji savršeno uspijeva svježe povrće, sočno voće i ukusno bilje koje raste na obroncima makedonskih planina.
Posebno omiljeno povrće u Makedoniji su crvene paprike od kojih se radi sočan ajvar.
Često se koriste i mliječni proizvodi, a Makedonija je čuvena i po svojim sirevima, jogurtima i mlijeku.
Važan aspekt gastronomske kulture u Makedoniji su i vino te rakija koji se savršeno sljubljuju s izvrsnom hranom. Najrasprostranjenije dvije sorte grožđa su Vranac (od kojeg se radi crno vino) i Smederevka (od koje se radi bijelo vino).
Nacionalnim jelom smatra se tradicionalno makedonsko jelo, takozvano ‘Tavče Gravče’. To je zapečeni grah s lukom i paprikom koji se može poslužiti uz razna mesna jela.
Krumpir, riža, patlidžan, mrkva, paprika te svinjetina, janjetina ili govedina sastojci su još jednog tipičnog makedonskog jela, paprikaša nazvanog ‘Turli tava’.
Zbog više stoljeća pod Osmanskom vladavinom, u makedonskoj kuhinji se osjeti i orijentalni ‘štih’ što se najbolje i najukusnije odrazilo na deserte. Tako nije rijetkost na makedonskom stolu zateći lokume, baklave i tulumbe.
Saznajte više o direktnim letovima za Skoplje iz Zagreba, Splita, Dubrovnika, Pule i Zadra.