To je to što me zanima!

U Makedoniji se spajaju okusi Balkana, Mediterana i Orijenta

Makedonska kuhinja idealan je spoj lagane mediteranske i zasitne balkanske gastronomije, a orijentalni ‘štih’ se najbolje i najukusnije osjeti u slatkim desertima
Vidi originalni članak

Makedonska kuhinja idealan je spoj lagane mediteranske i zasitne balkanske gastronomije. Zbog blage klime, mnogo sunca, svježe vode i plodnog tla u Makedoniji savršeno uspijeva svježe povrće, sočno voće i ukusno bilje koje raste na obroncima makedonskih planina. 

Posebno omiljeno povrće u Makedoniji su crvene paprike od kojih se radi sočan ajvar.

Tomislav Miletić/Pixsell

Često se koriste i mliječni proizvodi, a Makedonija je čuvena i po svojim sirevima, jogurtima i mlijeku. 

Važan aspekt gastronomske kulture u Makedoniji su i vino te rakija koji se savršeno sljubljuju s izvrsnom hranom. Najrasprostranjenije dvije sorte grožđa su Vranac (od kojeg se radi crno vino) i Smederevka (od koje se radi bijelo vino).

Thinkstock

Nacionalnim jelom smatra se tradicionalno makedonsko jelo, takozvano ‘Tavče Gravče’. To je zapečeni grah s lukom i paprikom koji se može poslužiti uz razna mesna jela.

Krumpir, riža, patlidžan, mrkva, paprika te svinjetina, janjetina ili govedina sastojci su još jednog tipičnog makedonskog jela, paprikaša nazvanog ‘Turli tava’. 

Zbog više stoljeća pod Osmanskom vladavinom, u makedonskoj kuhinji se osjeti i orijentalni ‘štih’ što se najbolje i najukusnije odrazilo na deserte. Tako nije rijetkost na makedonskom stolu zateći lokume, baklave i tulumbe.

Shutterstock

Saznajte više o direktnim letovima za Skoplje iz Zagreba, Splita, Dubrovnika, Pule i Zadra.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • Anakin 27.07.2015.

    Primamljivo :))

  • uvela ruža 27.07.2015.

    jednom probala tulumbe..oduševile me..jako fino

  • lukica25 27.07.2015.

    od toga se dobro prdi i se**

Komentiraj...
Vidi sve komentare